Джон Хигинс води с 10-7 фрейма на Марк Селби след първия ден от финала на световното първенство по снукър, което се провежда в шефийлдския театър "Крусибъл".

Вечерната сесия започна повече от добре за световния шампион, който конструира солиден халф-сенчъри брейк от 86 точки, за да стопи пасива си на 3-6 части.

Четирикратният световен първенец обаче отвърна с две тактически партии в своя полза, като във втората от тях неговият противник имаше своите шансове, но не се възползва от тях.

Срещата започна да се развива по кошмарен начин за англичанина, но в следващия фрейм Джон пропусна розовата топка за средния джоб и Марк успя да съкрати своето изоставане на 4-8.

След кратката почивка трудностите на световния №1 продължиха. Той вкара само една единична червена топка в 13-ата партия, а след това допусна няколко позиционни грешки. Шотландецът вкара два красиви планта за серия от 76 точки и се изстреля напред с 10-4.

Намиращият се в тежко положение световен шампион все пак успя да вземе глътка въздух, конструирайки хубав халф-сенчъри брейк от 81 точки и стотачка от 121 точки, за която дори направи разчистване до черна топка включително.

Марк напълно минимизира щетите във втората сесия, печелейки трета поредна партия, която се оказа последна за първия ден от финала. Серия от 47 точки беше гарнирана с брейк от 49 точки.

Вторият ден от финала започва в понеделник, от 16.00 часа българско време. Припомняме, че през 2014 година Селби изоставаше със същия резултат на финала срещу Рони О'Съливан след първата сесия, но го победи с 18-14 за първата си световна титла.