Марк Селби е новият-стар световен шампион по снукър, побеждавайки големия Джон Хигинс с 18-15 фрейма в шефийлдския театър "Крусибъл".

Доиграването на финала започна със серия от 35 точки на световния шампион, но той изпусна инициативата с грешка за ъгловия джоб и шотландецът почти изравни точките, когато излезе от позиция и избра сейфти. Марк отговори с дълга червена топка и малко след това вече водеше с 14-11 части.

При 67-22 точки за шотландеца в следващата партия той пропусна червена за горния десен джоб след опит за плант, който не се получи с милиметри. Неговият противник разви последната червена, но я пропусна за "жълтия" джоб и Хигинс намали своето изоставане на 12-14.

Уникално тънко подрязване на световния шампион за горния десен джоб му осигури контрола върху масата и той приключи нещата в своята полза след хубав халф-сенчъри брейк от 71 точки.

Световният №1 изглеждаше напълно непоколебим и се оттегли на почивка с цели четири партии аванс, конструирайки два халф-сенчъри брейка от 54 и 74 точки.

След кратката почивка англичанинът поведе с трийсетина точки, но нямаше продължение и избра сейфти. Хигинс най-после се събуди и след много класен халф-сенчъри брейк от 88 точки съкрати пасива си на 13-16.

Четирикратният световен шампион направи няколко много класни сейфти удари в началото на следващата партия и принуди своя опонент да атакува трудна червена на борда. Марк я пропусна и само изгледа как Хигинс конструира сенчъри брейк от 111 точки. Така за първи път в своята кариера Джон постигна 50 стотачки в рамките на един сезон.

Селби тръгна с 46 точки в следващата част, но си постави снукър с жълтата топка и прати бияча в групата червени. Малко след това той постави плътен снукър зад черната топка, но реферът Ян Верхаас му отсъди фаул, защото не забеляза изключително деликатния контакт с мишената. Марк излезе от снукъра, но остави топка за противника си, който спечели надиграването по последната червена по-късно и доведе нещата до 15-16.

Селби не се срина психически и първо наниза сенчъри брейк от 131 точки, а след това затвори мача с прекрасна поредица от 75 точки. Така Марк спечели 375 00 паунда от наградния фонд, а за Хигинс остават 160 000 паунда. Англичанинът си върна на своя шотландски противник за загубата на финала тук точно преди 10 години с 13-18.

За Селби това е трета световна титла в последните четири години, като той влиза в клуба на елитните играчи, успели да защитят трофея си в Шефийлд.