Новият-стар световен шампион по снукър Марк Селби може да се похвали с няколко страхотни постижения след снощния си триумф над Джон Хигинс с 18-15 на финала в Шефийлд.

Веселяка от Лестър сложи край на проклятието от миналия век, според което победителят в турнира преди световното не успява да спечели шампионата на планетата. Както е известно, англичанинът победи Марк Уилямс с 10-8 на финала на Чайна Оупън и става първият играч през този век, който спечели както световното, така и предхождащия го турнир.

Селби е едва петият играч в историята, който триумфира цели три пъти в шефийлдския театър "Крусибъл" след Стивън Хендри, Стив Дейвис, Рони О'Съливан и Джон Хигинс, които имат съответно по 7, 6, 5 и 4 световни титли.

Спечелените от Марк 375 000 паунда снощи са абсолютен рекорд в историята на снукъра. За целия сезон той също постави рекорд, заработвайки 932 000 паунда. Така постижението на Стивън Хендри от 740 000 паунда за един сезон остава в историята.

Световният №1 изравни рекорда на Хендри и Динг Джънхуей от 5 ранкинг турнира, спечелени в рамките на една кампания. За Марк това е 12-и ранкинг трофея в кариерата и по този показател той е шести в историята, заедно с Динг и Нийл Робъртсън.

В "Тройната корона" англичанинът вече може да се похвали с осем трофея. Освен трите си световни титли, той спечели три пъти Мастърс и два пъти UK Championship.

Селби е едва шестият играч в историята, който печели UK Championship и световното първенство в рамките на един сезон. Това са правили само Хендри, Дейвис, О'Съливан, Джон Хигинс и Марк Уилямс.

За първи път в своята кариера Селби спечели две поредни ранкинг титли. Той е първият играч, който печели последователно Чайна Оупън и световното първенство.