Хокеистите на Чехия удържаха щурма на Словакия и след 5:3 стигнаха до 1/4финалите на Олимпиадата в Сочи, където ще играят със САЩ.

Дербито между съседите, които до 1993-а година бяха една държава, не предвещаваше драматичен завършек, след като чехите дръпнаха с 3:0 след първата третина, а във втората увеличиха преднината си до 4:0 след страхотен гол на Роман Червенка.

Мариан Хоса обаче намали пасива на Словакия минута преди края на втората част, а в след това тимът се активизира и след 2 бързи шайби на Хоса и Сурови в средата на последния период, направи финалните минути много интересни.

Чехите обаче устояха и след като Андрей Мезарош бе пратен на пейката на наказаните 53 секунди преди края, Томаш Плеканец вкара на празна врата, за да гарантира триумфа.  

Ветеранът Яромир Ягър се отчете с асистенция за първия гол на Червенка в мача, а освен това се разписаха още Алеш Хемски и Дейвид Крейчи. Словаците, които бяха 4-и и 5-и на предишните две олимпиади, този път тотално разочароваха и останаха без нито една победа в надпреварата.

Латвия допълни финалната осмица, след като записа първа победа на Олимпийски игри от 12 години. Балтийците се наложиха над Швейцария с 3:1 и ще играят с Канада.