Северноамериканските съперници и финалисти от миналата Олимпиада Канада и САЩ оформиха втория класически сблъсък на полуфинал на хокейния турнир в Сочи, след като спечелиха своите 1/4финалите.

Неочаквано Кленовите листа имаха страшно големи проблеми преди да се справят с Латвия и поледиха само с 2:1. В същото време американците сразиха Чехия с комфортното 5:2.

Канадците отправиха 57 точни удара, на стражът на съперника Кристерс Гудлевскис отрази 55 от тях и държеше балтийците в мача до края. В първата третина Патрик Шарп откри за фаворитите, но скоро след това Лаурис Дазринс изравни при контраатаката.

Последваха мъчителни минути за северноамериканците, които тотално доминираха, но така и не можеха да вкарат. В средата на третата третина при страхотно меле Кристапс Сотниекс успя да избие с ръка влизащата във вратата шайба, която бе на голлинията, за да запази равенството.

В крайна сметка обаче 13:06 минути след началото на периода храбрите латвийци капитулираха. При игра с човек повече на леда защитникът на Нешвил Предатърс Шей уебър вкара с мощен удар почти от синята линия, за да донесе успеха на отбора си.

Лошата новина за Кленовите листа бе, че те загубиха центъра Джон Таварес до края на турнира, след като играчът на Ню Йорк Айлендърс пострада във втората третина след сблъсък със съперник.

В другия мач американците имаха известен късмет, след като два от головете им поднаха след рикошети.Те дръпнаха с 3:1 след първата третина след попадения на Джеймс ван Реймсдайк, Дъстин Браун и Дейвид Бакъс, като последният вкара 2 секунди преди края на периода.

Във втората част Зак Паризи увеличи преднината, а малко след началото на третата Фил Кесъл отбеляза петата си шайба в турнира след хубава асистенция на Райън Кеслър, за да гарантира триумфа. Алеш Хемски се разписа на два пъти за чехите, които бяха надиграни, а и допуснаха груби грешки в защита.