Хокеистите на Канада отново ще играят за олимпийското злато, което спечелиха преди 4 години във Ванкувър.

Във втория полуфинал на турнира в Сочи Кленовите листа надвиха северноамериканския си съперник САЩ с 1:0 и ще влязат в битка с Швеция за титлата на финала в неделя.

Това бе 4-а победа за Канада в 5 мача срещу съседите на Олимпиада, откакто през 1998-а година играчите от НХЛ получиха право да участват в надпреварата.

Американците бяха най-резултатния тим до този момент, след като вкараха 20 гола в предишните си 4 срещи, но този път не успяха да намерят път към вратата на Кери Прайс, който спаси всичките 31 точни удара към себе си.

Джейми Бен от Далас Старс отбеляза единствената шайба 2,41 минути след началото на втората третина. Райън Гецлаф овладя зад вратата, след което подаде на Бен, който взаимодейства със съотборник и след това стреля, като след рикошет се стигна до попадение.

До края на третината американците не успяха на два пъти да се възползват при числено предимство на леда, а в третата част шансовете, които се откриха пред Зак Паризи и Патрик Кейн, бяха отразени от Прайс.

Вратарят на американците Джонатан Куик имаше доста работа като се отличи с няколко акробатични спасявания, за да остави отбора си в мача. Той отрази 36 удара.  

Сидни Кробси не успя да се разпише отново, но изигра много силен двубой, като създаде няколко великолепни ситуации за съотборниците си, които те не успяха да използват.