Стивън Хендри спечели измъчена победа с 10-9 фрейма срещу Джо Пери в първи кръг на световното първенство по снукър и по този начин славният шотландец оцеля в Топ 16, където се намира вече 23 години.

При загуба великият майстор напускаше елита от 16 майстори и за първи път от близо четвърт век трябваше да преминава през квалификации.

Доиграването на двубоя между двамата играчи започна при резултат 6-3 за Стивън Хендри.

Джо Пери излезе със страхотна мотивация за втората сесия на мача и взе първите три партии, с което изравни за 6-6 фрейма.

Халф-сенчъри брейк от 62 точки на Пери му даде възможност да намали 4-6, след това той взе ключова партия, която се реши по черната топка. Нов възлов фрейм пак отиде в актива на англичанина, след 59-29 точки.

Именно фрейм №12 се оказа и най-ниско резултатният в цялата среща.

Хендри взе следващата част, като този път той вкара решителната черна и така поведе със 7-6. Пери отговори с 80 точки и изравни.

При 7-7 фрейма и 51-51 точки двойникът на Мартин Петров имаше уникална възможност да поведе преди финалната пряка, с останали само синя, розова и черна топка на масата, но той пропусна синята, заложи я на Хендри и най-успешният играч в историята на снукъра  отново поведе: 8-7.

Пери не падна духом и отново изравни, печелейки следващия фрейм с 63-13 точки, като по този начин атмосферата в залата допълнително се нагорещи.

Малък, но напълно достатъчен брейк от 30 точки на Хендри му даде много важна преднина от 9-8 фрейма.

Груба грешка на Хендри във фрейм №18 при сейфти игра даде възможност на неговия съперник да конструира брейк и англичанинът се възползва, вкарвайки 69 точки, с което изравни.

При 9-9 фрейма последната партия щеше да реши съдбата на мача, а и тази на Стивън Хендри. Двубоят придоби „пълен формат”.

Шотландецът има цели 26 поредни участия на световно първенство, което е фантастичен рекорд, а освен това Хендри е част от Топ 16 още от 1988 година, когато завършва под №4 в ранглистата.

Легендарният майстор държи рекорда за 29 поредни победи в Крусибъл, за 5 поредни световни титли, за най-много сенчъри брейкове в Шефийлд, както и за най-много титли – цели 7.

В решителния 19-ти фрейм, който можеше да се окаже с огромна историческа тежест в снукъра, Хендри имаше шанс да открие резултата и той успя, но след това записа само 11 точки и бе принуден да играе сейфти.

В надиграването от основната линия по-съобразителен се оказа шотландецът, който отново излезе на масата и започна нов брейк.

Хендри изпусна контрола върху бялата топка и серията му завърши на 42 точки. Все пак Златното момче на снукъра имаше преднина от 53-0, при останали 67 точки на масата.

При 53-34 точки за Хендри на масата бе Пери, който се опита да подреже кафява топка към средния джоб, но я пропусна.

Шотландецът също не успя да реализира ключовата кафява, която решаваше съдбата на най-успешния играч в историята на играта. Пери постави Хендри в снукър зад синя, но по-опитният от двамата майстори се измъкна от коварната ситуация.

Пери сгреши при опит за вкарване, заложи кафявата и Хендри разчисти масата, с което спечели двубоя и оцеля. Седемкратният световен шампион остана в Топ 16, като той не скри огромното облекчение от успеха тази вечер.

В следващия кръг шотландецът почти сигурно ще се изправи срещу Марк Селби, който трябва да премине през квалификанта Джими Робъртсън.