Поредната допинг буря връхлетя българския спорт в края на миналата седмица. 11 щангисти от националните отбори за мъже и жени дадоха положителни проби на внезапния тест, който бе направен в началото на март. Веществото, което бе открито в организмите на спортистите, е станозолол.

Dnes.bg потърси за коментар на неприятната ситуация спортния министър Красен Кралев, който посочи докъде е стигнало разследването на скандала, има ли надежда да имаме участник в щангите на Олимпиадата в Рио и има ли изобщо смисъл да продължаваме да развиваме спорта "вдигане на тежести" у нас.

Министър Кралев, стана ли категорично ясно как е попаднало в организмите на спортистите ни веществото станозолол? От каква добавка и как тя е достигнала до самите спортисти?

Това, което е ясно, и това което се доказа от изследванията в лабораторията ни, е че веществото станозолол е попаднало чрез хранителната добавка "Tribulus terrestris", което е билката "бабини зъби", която се използва в съставянето на медикамента "Трибестан", но тази хранителна добавка, която те са използвали не е "Трибестан". Сега от тук нататък чакаме потвърждение на новите изследвания, които ще покажат дали тази добавка е "замърсена" в лаборатория или по някакъв друг начин. Трябва да установим как станозолола е попаднал в тази хранителна добавка, защото по рецептура е недопустимо да има такова вещество в нея. Станозололът няма как до нормален път да бъде в тази хранителна добавка!

Вие имате ли обяснение защо състезателите са приемали добавки, които не са проверени в лаборатория? Все пак у нас вече има такава лаборатория?

Проблемът е много по-сериозен. И именно заради този проблем, ние сме разработили преди 2 седмици и вече е готова "Национална стратегия за борба с употребата на допинг в спорта", където има специален раздел за хранителните добавки. В момента тя е пусната за съгласуваме между различните институции, които имат отношение към нея – МВР, Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по храните, Митници и т.н. Проблемът е, че хранителните добавки имат уведомителен режим – те не са под лицензионен режим – т.е. всеки производител на такава добавка трябва само да уведоми Агенцията по безопасност на храните какво е съдържанието и оттам нататък я пуска в производство. Самата агенция пък не проверява самото съдържание на продукта. Друг е въпросът, че има опасения, че реалното съдържание не отговаря на реалното съдържание, което се пуска във фитнес салоните и в мрежата.

Оттук нататък федерациите трябва да си отговорят на въпроса, защо не си тестват продуктите в нашата лаборатория. Ако това беше направено, щеше да се установи, че добавката е замърсена и нямаше да се изпадне в това положение. Затова от месеци наред повтарям, че е важно лабораторията ни да бъде лицензирана и второ, е важно да има лицензионен режим за производството на хранителни добавки, а не само уведомителен. Защото голяма част от тези замърсена добавки се разпространяват и във фитнес салоните и причиняват големи вреди на младите хора, които тренират.

Ако и "Б" пробите на състезателите са положителни, както се случва в повечето случаи, ще отнемете ли лиценза на федерацията по щанги?

Вече е създадена комисия в министерството, която включва и представител на БОК, така че като приключат изследванията и от нашата лаборатория, чакам скоро да получа и окончателният доклад, очаквам и финалното становище на международната федерация по вдигане на тежести, тогава министерството ще се произнесе с окончателното си становище. На този етап спираме финансирането на федерацията по щанги до изясняването на случая.

Ако се стигне до варианта за отнемане на лиценза на федерацията, колко време ще трябва да мине, за да има евентуално една нова федерация и този спорт да започне на чисто?

Засега това не може да го коментираме. Пак казвам, трябва да получим финалния доклад на нашата допинг лаборатория и становището на международната федерация по вдигане на тежести. Тогава комисията ще се произнесе по случая. В момента все още не е установено по какъв начин станозололът е попаднал в тази хранителна добавка. Разследването продължава, така че не искам да влизам в повече подробности. В момента, в който има нови данни, или становище на нашата лаборатория, ще уведомим всички медии за становищата и докладите.

Според вас има ли надежда за самите състезатели да получат по-малка наказания?

Има някаква вероятност. В новите наредби на УАДА (бел. ред. световната антидопингова агенция) се предвиждат по-леки наказания единствено, ако се докаже, че състезателите са приемали тази замърсена хранителна добавка неволно - т.е. ако се докаже, че хранителната добавка, която е направена на базата на тази билка, е била замърсена от външни лица, които не касаят федерацията. Тогава може да разчитат на някакви по-облекчени наказания, но това е по-дълъг процес, с който не мога да се ангажирам във времето.

Има ли някакъв реален шанс България все пак да изпрати състезател във вдигане на тежести на Олимпиадата в Рио?

Не мога да коментирам, защото има много, много сложни въпроси, на които трябва да се отговори преди това. Ако ме питате дали имаме състезатели – да, имаме няколко подготвени състезатели, които са се спасили от проверката. Но първо ние трябва да си зададем фундаменталния въпрос има ли изобщо смисъл да развиваме този спорт и ще го развиваме ли, след като в последните 30-40 години през една цикличност между 8 и 12 години винаги сме замесвани в такива скандали. А това вече прелива чашата! Така че това е фундаменталният въпрос. А не коя ще е федерацията, дали ще й бъде отнет лиценза и т.н. След като носим такива негативи, какъв е смисълът да го правим? Има ли гаранция, че следващите ръководители или следващите треньори ще спрат тази практика?

В момента с моя заповед има формирана медицинска комисия за мониторинг върху подготовката на състезателите, но тя все още не е започнала да действа. Това се случва в момента – през месец март. Борбата с допинга е приоритет в министерството на спорта и искаме колкото и малко да са ни медалите, те да са чисти и да не са замесени в подобни скандали. И дори и сега тези състезатели да не бяха заловени, 100% щяха да бъдат хванати на европейското, което щеше да е още по-голям скандал. Защото този препарат се изчиства в организма след 120 дни. Така че малка е била вероятността, да се изчистят до европейското през април.

Но както казах, говорих с федерацията и те бяха шокирани от този резултат. Знам, че обществото не вярва, но тъй като това е рецидив с тази федерация, но нека все пак... Нека говорим с лекарите, ще изслушаме компанията доставчик, работим по случая, да сме наясно поне какъв е бил пътят, за да предпазим други федерации в бъдеще.

Красимир Ангелов, Dnes.bg