Хокеистите на Питсбърг избегнаха отпадането и след 5:2 в залата на Тампа Бей, изравниха резултата на 3-3 победи във финала на Източната конференция на НХЛ. В решаващия двубой №7 Пингуинс ще бъдат домакини. 

Сидни Кросби се отчете с гол и асистенция, а вратарят Мат Мъри се завърна с 28 спасени удара, макар и да бе поставен под сериозно напрежение в последната третина. 

Фил Кесъл даде аванс на Пингвините в края на първата третина при ситуация с човек повече на леда, като асистенциите бяха за Сидни Кросби и Евгени Малкин. Във втората Крис Летанг и Кросби, само 26 секунди преди края, направиха 3:0 и всичко сякаш бе ясно. 

Голямото предимство на Питсбърг дойде и от играта в защита, защото за първите две части гостите допуснаха само 11 удара към вратата си, докато в същото време отправиха цели 26. 

В третата част обаче интригата се върна, защото Светкавиците вкараха две шайби и върнаха интригата. Гостите обаче запазиха спокойствие и Брайън Ръст реализира при контра 2 минути и 8 секунди преди края, а след това Нико Болино добави попадение на празна врата за крайния резултат. 

Играчите на Тампа Бей със сигурност обаче не трябва да бъдат отписвани, защото те спечелиха вече на два пъти като гости на Питсбърг, а и миналия сезон взеха мач №7 срещу НЙ Рейджърс в неговата зала, за да стигнат до битката за Купа Стенли.