Отборите на АРЕГ Бачка Паланка спечелиха титлите при мъжете и при жените на Международния EBT турнир по плажен хандбал в Приморско. Сърбите стигнаха до първите места след убедителни победи и без загубена част през цялата надпревара от петък до неделя на двата изградени терена на плажа на Международния младежки център.

Мъжете на АРЕГ защитиха титлата си от миналата година, след като днес надиграха с 2:0 на полуфинала тима на Стови. Финалът в надпреварата беше особено драматичен. АРЕГ победи отново с 2:0 части гръцкия Александруполис, след като взе първата с 22:15, а втората трябваше да реши със златен гол. Гърците водеха с 16:10 три минути преди края, но тимът на Блачка Паланка се върна в мача, а след 20:20 всичко трябваше да се реши след златен гол. АРЕГ показаха по-здрави нерви и след 21:20 триумфираха за втора поредна година с трофея.

“Това е любимият ни турнир. Организацията е много хубава, създадохме много приятелства и се надяваме догодина отново да бъдем тук”, заяви капитанът на АРЕГ Бранко Радакович.

“Беше страхотно преживяване за нас. Ние сме за първи път в Приморско и се надяваме да бъдем тук и за следващите издания на надпреварата”, заяви лидерът на Александруполис Теодоро Костадинос.

На трето място завърши другият отбор от Сърбия Преска, който победи с 2:0 части на малкия финал Стови. Белградчани загубиха по драматичен начин на полуфинала от Александруполис, след като двата тима си разделиха по една част, но гърците стигнаха до победата с дузпи.

В мача за 5-6-то място Лекетата победиха с 2:0 Добруджа, а Топлика надигра Мартин в двубоя за 7-то място. Десетката допълниха Калиакра и Панагюрище.

Титлата при жените също бе за АРЕГ. Дамите от Нови Сад постигнаха 5 поредни победи в групата си и с пълен актив от 10 точки спечелиха по безапелационен начин първото място. На втори финишираха миналогодишните шампионки от Панагюрище с 6 точки. Толкова имат и отборите на Ники Спорт и Приморско, но са с по-лош актив от отделните части. На пето място завърши Шумен, а на шесто Топлика от хасковските Минерални бани.

Организаторът на турнира Илонка Стойчева подари специален плакет на кмета на Приморско д-р Димитър Германов за заслугите му за развитието на плажния хандбал в България. Бяха отличени и най-добрите играчи в турнира.

Индивидуални награди:

Жени

Най-добър вратар: Соня Колева (Ники Спорт)

Най-полезен играч и голмайстор: Слажана Жигич (АРЕГ)

Най-атрактивен играч: Десислава Илиева (Шумен)

Идеален отбор: Йована Чазич, Зорница Маринков, Ирена Иванова, Кристин Иванчева, Виктория Кирилова, Тотка Дойкина, Валерия Миладинова, Йорданка Тодорова

 

Мъже

Най-добър вратар: Дамир Освалд (АРЕГ)

Най-полезен игра и голмайстор: Никола Агич (АРЕГ)

Най-атрактивен играч: Ратко Анитич (Преска)

Идеален отбор: Теодоро Костадинос, Парлета Никола, Николай Нейчев, Харала Бивис, Лазар Янкович, Никола Милекович, Бранко Радакович, Марио Янчев. 

Мис и Мистър на турнира: Зорница Маринков (АРЕГ) и Милош Ивошевич (АРЕГ)