Хокеистите на Питсбърг Пингуинс отново вдигнаха купа Стенли. Пингвините триумфираха с титлата в НХЛ след 3:1 като гости над Сан Хосе и успех във финалната серия с 4-2 победи. 

Това е 4-и трофей за отбора, който преди това стигна до върха през 1991 и 1992, когато голямата звезда бе Марио Лемьо и през 2009, когато се градеше настоящия тим. Звездата Сидни Кросби спечели наградата „Кон Смит“ за най-полезен в плейофите. 

„Изключително трудно е да стигнеш дотук. Когато си спечелил отличието преди 7 години и си бил много млад, сигурно си смятал, че купите ще следват една след друга. Изобщо не е лесно обаче да печелиш“ заяви Кросби. 

Интересно е, че и при четирите титли на отбора досега решаващата победа е била в залата на съперника. Отново здравата защита помогна за триумфа на Питсбърг, който допусна само 18 точни удара към вратата си. 

Брайън Думулен откри в първата третина, а малко след като Логан Кутюр изравни за Акулите във втората, Крис Летанг върна преднината. Патрик Хорнквист добави третата шайба на празна врата минута преди края. 

Като цяло Пингвините доминираха в цялата серия, въпреки че загубиха два мача. Те не бяха изоставали в резултата до двубой №5, а след като отстъпиха у дома в предишния сблъсък, довършиха съперника на неговия лед. 

„Цял живот мечтаеш за това. Не можеш да искаш нищо повече, защото това е най-голямата награда, към която се стремиш“ заяви Фил Кесъл, който бе водещият реализатор на тима в елиминациите с 22 точки.