Избраният под №1 от Драфта нахлу с гръм и трясък в НХЛ, след като направи нещо невиждано до момента, давайки заявка да се превърне в една от суперзвездите на играта. 

19-годишният Остън Матюс реализира 4 гола в дебюта си в Лигата, но неговият Торонто загуби след продължение от Отава с 4:5. 

Роденият в Скотсдейл, Аризона хокеист, реализира три шайби при първите си 3 удара и феновете на Мейпъл Лийфс не можеха да повярват на очите си. След това се разписа още веднъж, но и това не помогна на отбора му. 

Той стана едва петият с хеттрик в дебюта си в НХЛ след Алекс Смарт от Монреал през 1943-а, Реал Клотие от Квебек през 1979, Фабиан Брунстром от Далас през 2008 и Дерек Степан от НЙ Рейнджърс през 2010.  

Младокът обаче не бе напълно щастлив след загубата и дори пое вината за поражението, след като не покри Кайл Турис, който реализира победната шайба за Сенатърс. 

„Аз съм виновен и съм разочарован, че загубихме. В крайна сметка обаче това бе просто един мач и подобни двубои не се случват често. Беше наистина специален двубой за мен, но вече трябва мислим за следващия” заями Матюс. 

Местните медии пък заговориха, че детето чудо може да гледа към рекордите на Уейн Грецки и да се превърне в най-резултатния американец в Лигата, като №1 в тази класация е Брет Хъл със 741 гола.