Йоргос Стефанидис от Гърция спечели европейския турнир по боулинг BALKAN CHALLENGE, който завърши в зала JOY STATION – София, Студентски град . Шампионатът беше и с рекорден награден фонд в това си издание - 30 000 евро.

В оспорван финал , който приключи късно снощи Стефанидис се наложи над Бьорн Рудсхаген (Норвегия) с 238 срещу 223 точки. Трети в суперфинала завърши най-добрата норвежка състезателка Хайди Торстенсен, а четвърти Николаос Мотесидис (Гърция).

От нашите с най-предно класиране се нареди Руслан Василев – 10 място, а Марина Стефанова доказа, че в България е номер 1 при жените и успя в да завърши своето участие с 14-то място в крайното подреждане. Двамата получиха освен паричен бонус и награда от организаторите да представят страната ни във финалите на холандския шампионат по боулинг през септември в Ниската земя.

Българинът Николай Димитров се класира на трето място във финала на група „В” , след като не успя в суперфинала да надиграе Костас Спиридакис. Въпреки успеха в първия „степладер” над Виктор Попа (Румъния) с 212 на 178, Димитров малко не му достигна срещу Спиридакис, за да играе за титлата и взе бронзовата купа.

Шампиони при двойките станаха Джордже Николау / Виктор Думитреску, а „Роял тийм” от Гърция спечели отборната надпревара.

„Получи се изключително интересен и оспорван турнир. За първи път имахме в това издание на Балканския шампионат награден фонд от 30 000 евро, както и толкова много състезатели от чужбина. Щастлива съм, че всичко мина без проблеми и бяхме похвалени за организацията на девет дневния турнир. Когато видя, че всички си тръгват с усмивки от залата, за мен това е ясен знак, че сме се справили като домакини и хората ще говорят добри думи за нас и България” , заяви Елвира Бахарова- главен организатор на Balkan Challenge 2017.

На завършилия шампионат в София участие взеха 252 състезатели от 17 държави (Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Румъния, Словения ,Сърбия, Турция , Хърватска, Италия, Финландия, Кипър,Норвегия, Русия, Испания, Украйна и Германия).