Късно снощи пред над 1000 човека в зала „Кале” в Скопие България постигна исторически успех побеждавайки домакините от Македония с 25:30 (8:13) в мач за бронзовите медали на Европейското първенство по хандбал за девойки до 17 години. Най-резултатна за българския тим от срещата завърши Мари Томова със 7 гола и напълно заслужено бе определена за най-полезна състезателка на мача. Емилия Самуилова добави 5 попадения за успеха.

По пътя към финала за 3-то място България победи Косово с 41:30, Исландия с 24:19, Израел с 27:29 и допусна едно поражение от Словения – 36:23.

"Постигнахме нещо голямо в Македония. Във всички мачове играхме добре и заслужено стигнахме до медалите. Имах известни притеснения преди шампионата, защото няколко състезателки бяха с контузии, но почти всички ги вдигнахме на крака и играха чудесно. Трябва да призная, че Словения и Полша бяха най-добрите тимове на турнира и логично стигнаха до големия финал. Ние, разбира се, има още какво да градим и развиваме, но показахме, че можем да играем хандбал на високо ниво. Благодаря от все сърце на всички момичета и целия ми треньорски щаб, доктор Красимир Стойков, както и на федерацията, която ни беше осигурила перфектни условия за лагера преди заминаването, екипи, хотели, транспорт и т.н.”, заяви наставникът на България Николай Начев.

Веднага след връчването на медалите в Скопие, делегатите на Европейската хандбална федерация избраха и идеалния отбор на турнира в който попадна българската състезателка Мария Маслева.

„Много съм горда и щастлива от спечелените медали. Мотивацията,която видях в очите им преди тръгването за Скопие ме накара да бъда оптимист за нашето представяне. Поради тази причина не съм и изненадана от бронза. Отборът ни е много талантлив и с присъствието на контузената Маринела Панайотова може би щяхме да играем и за златните отличия. Нейното възстановяване върви по план и скоро ще разчитаме на нея в международните срещи. Дано този успех на Европейското да бъде забелязан и от хората в Министерството на младежта и спорта, за да подкрепят развитието на това поколение. България отново има силен женски хандбал и отново сме част от елита на континента”, сподели президентът на БФХандбал Росица Бакърджиева- Коева.

С титлата и златните медали си тръгнаха Словения, които в невероятен финал победиха Полша с 30:31 (13:16).