Холандия тресна с 3:0 Бразилия на стадион "Мане Гаринча" и спечели бронзовите медали на Мондиал 2014. Головете за "лалетата" забиха Робин ван Перси от дузпа и Дейли Блинд през първото полувреме и Джорджинио Вийналдум в края на мача.

Трябва да се отбележи, че първите две попадения на "лалетата" бяха твърде дискусионни, тъй като дузпата вкарана от Перси бе спорна, а попадението на Блинд падна след явна засада.

Съдията Джамел Хаймуди обаче подпря и сериозно "селесао", след като не вдигна нарисуван червен картон на Тиаго Силва още във втората минута на мача.

Все пак холандците показаха по-качествен футбол, демонстрираха за пореден път на това първенство отборна игра, раздаване до краен предел и заслужено взеха победата и бронзовите медали.

Така "лалетата" завършиха без загуба Мондиала, което се случва за първи път в тяхната футболна история, а Луис ван Гаал използва всичките си налични футболисти, което до този момент не се бе случвало на световни финали.

От своя страна селекционерът на Бразилия Луис Фелипе Сколари бе направил шест промени в сравнение с погрома от Германия с 1:7 и този път загуби само с 0:3.

Логично Луис ван Гаал спечели битката и се оттегли достойно от националния отбор на Холандия, който определено бе приятната изненада на това първенство и закономерно се окичи с бронзовите медали.


Срещата започна лудо и Холандия стигна до дузпа и гол още в началото. Във втората минута Робин ван Перси пусна уникален пас към Ариен Робен зад защитата на Бразилия, при което Робен напредна и бе откровенно съборен от Тиаго Силва.

Нарушението определено започна извън пеналта, но завърши някъде на границата на наказателното поле или сантиметри вътре в него. Главният съдия Джамел Хаймуди категорично свири дузпа, но пожали Тиаго Силва, който заслужаваше директно изгонване.

Явно Хаймуди не бе сигурен в отсъждането си на дузпата и именно за това удари рамо на бразилците и пощади Силва. Зад топката застана Робин ван Перси и без проблеми вкара за 0:1.

Бразилците реагираха веднага и изнесоха играта в половината на "лалетата" и сериозно ги натиснаха. В 11-ата минута Жо бе изведен на чиста позиция и стреля от границата на наказателното поле, но Инди го блокира.

Пет минути по-късно европейците вкараха втори гол. Тогава Ариен Робен изведе Вийналдум отдясно, последва центриране в наказателното поле на Бразилия, където Давид Луис с глава изчисти непохватно и поднесе топката на Дейли Блинд, който от точката на дузпата опъна мрежата за 0:2.

Трябва да се отбележи обаче, че при извеждащото подаване към Вийналдум, той се намираше в явна засада, но попадението бе зачетено.

"Кариоките" отново се хвърлиха в атаки, но стигнаха единствено до далечни и неточни удари на Оскар и Жо. В 25-ата минута Оскар центрира опасно от пряк свободен удар в наказателното поле на Холандия, където Жо стреля с глава, но в аут.

Бразилците натискаха, но холандците много правилно затваряха празните пространства и не им даваха почти никакви шансове за гол. След половин час игра Майкон се пусна по дясното крило и финтира Вийналдум, последва пас към Оскар, който стреля от движение, но Силесен показа класа и спаси.

Осем минути по-късно най-добрият в състава на Бразилия - Оскар, центрира отлично от пряк свободен удар в наказателното поле на "лалетата", където обаче Паулиньо и Давид Луис се разминаха с топката и не успяха да я засекат в мрежата на холандците.

Към края на полувремето играчите на Луис ван Гаал много правилно изнесоха играта в средата на терена и се прибраха с два гола аванс на почивката.

Второто полувреме започна с натиск за Бразилия, но първото голово положение бе в полза на Холандия. В 48-ата минута Ариен Робен за пореден път се подигра със защитата на Бразилия и стреля от дъгата на наказателното поле, но за щастие на домакините топката срещна тялото на резервата Фернандиньо.

Отговорът на "селесао" бе пробив отдясно на Майкон, който намери Жо в наказателното поле на "лалетата", но там Инди се намеси отлично и блокира Жо, като му отне топката.

След 60-ата минута играта определено се накъса, като действията се водеха основно в средата на терена. Бразилците сериозно се поизнервиха в тези минути и на няколко пъти спяха холандците със свирепи фаулове, но съдията Хаймуди бързо успя да овладее ситуацията и да охлади страстите.

Последва страхотен шанс за домакините. Рамирес успя хитро да залъже Инди и да стреля от границата на наказателното поле, но топката мина до дясната греда на Силесен.

В 64-ата минута бразилците скочиха за дузпа. Тогава Майкон центира отдясно и топката се чукна в рамото, а след това и в ръката на Влаар, но съдията даде знак играта да продължи.

Четири минути по-късно бразилците поискаха нов наказателен удар. Оскар навлезе в наказателното поле на Холандия, където потърси контакт с Дейли Блинд и падна в пеналта, което му костваше жълт картон и контузия за Блинд, който бе изнесен на носилка.

Домакините натиснаха здраво и хвърлиха всичко в атака, но така и не успяваха да стигнат до наистина чисто голово положение.

В 82-ата минута не бе отсъдена и дузпа за Холандия, след като Ариен Робен си пое с гърди топката в наказателното поле на Бразилия, където Фернандиньо го изблъска в гръб, но не последва наказателен удар.

Холандците контролираха играта и заслужено стигнаха до трети гол в продължението на мача. Тогава Робен пусна хитро към Дарил Янмаат, който намери Джорджинио Вийналдум в наказателното поле на Бразилия и той технично вкара за 0:3.

Така "лалетата" не дадоха никакъв шанс на бразилците, взеха си победата и спечелиха третото място и бронзовите медали от Мондиал 2014.

Бразилия - Холандия 0:3

Голмайстори:
0:1 Робин ван Перси (3 - дузпа)
0:2 Дейли Блинд (16)
0:3 Джорджинио Вийналдум (90)

Бразилия: Жулио Сезар, Тиаго Силва, Давид Луис, Максуел, Майкон, Паулиньо (59 - Ернанеш), Оскар, Рамирес (73 - Хълк), Луис Густаво (46 - Фернандиньо), Вилиан, Жо

Холандия: Яспер Силесен (90 - Мишел Ворм), Рон Влаар, Стефан де Врай, Бруно Мартенс Инди, Дейли Блинд (70 - Янмаат), Джонатан де Гузман, Жорди Класи (89 - Жоел Велтман), Джорджинио Вийналдум, Робин ван Перси, Ариен Робен, Дирк Каут