Победният гол и отмененият гол на финала

Германия и Аржентина изиграха добър финал, а победният гол на Марио Гьотце ще остане завинаги в спомените ни.

Да отбележиш решаващото попадение в най-важния мач във футбола е нещо, за което мечтае всяко хлапе. Можем само да предполагаме как се е чувствал играчът на Байерн, спирайки топката, за да я прати в мрежата миг по-късно.

Малко са хората, на които им е съдено да изпитат нещо подобно. Един от тях беше Гонсало Игуаин (макар и само за около 30 секунди), преди попадението му през първата част да бъде отменено заради засада.

Фред

Горкият човек. Изглежда несправедливо да обвиним само един бразилец, особено след мача  с Германия, но слабата игра винаги прави най-силно впечатление в наказателното поле (собственото или чуждото).

На клубно ниво Фред бележи с прилично темпо, но един от най-сериозните проблеми на Селесао на мондиала беше почти пълната липса на каквато и да е острота в атака.

Попадението на Хамес Родригес

Може би познавачите ще протестират, ако заявим, че звездата на Хамес Родригес е изгряла именно на това световно, но със сигурност колумбиецът направи огромна крачка напред благодарение на играта си на мондиала.

Играчът на Монако отбеляза няколко прекрасни гола, но най-добрият беше първият срещу Уругвай, когато Родригес овладя топката на гърди, обърна се и я изстреля мощно от воле.

Мирослав Клозе чупи рекорда на Роналдо

Както е тръгнало, Томас Мюлер скоро ще лиши Клозе от постижението му, но постижението на ветерана е забележително. Той има 16 попадения на световни финали, без никога да е бил суперзвезда. На клубно равнище таранът никога не е блестял чак толкова ярко, но затова пък е реализатор №1 в историята на световните първенства. При това той подобри рекорда на Роналдо пред очите на самия Феномен.

Хърватия повежда на Бразилия с автогол

След годините на очакване и трескавите последни месеци преди старта на мондиала, след протестите срещу провеждането му и документалните филми за социалните проблеми в Бразилия, след купищата материали, посветени на случилото се през 1950, 11 минути след началото на турнира домакините си отбелязаха автогол и се озоваха в ролята на догонващи срещу Хърватия.

Ужас се изписа по лицата на бразилските национали при мисълта какво може да им се случи, ако загубят този мач. Само ако знаеха какво ги очаква…

Контузията на Неймар

Травмата на голямата звезда на домакините винаги е голяма новина, особено когато става дума за счупен прешлен. Цяла Бразилия обаче буквално полудя след влизането на Сунига в гърба на Неймар.

Сцените преди финала бяха невиждани. Давид Луис показваше фланелката на Неймар по време на изпълнението на химните, сякаш ставаше дума за негов близък, починал наскоро, а не за контузен съотборник. Изглеждаше, че домакините си търсят извинения отрано. В крайна сметка усещането се оказа правдиво.

Бразилия – Германия 1:7

Някои хора се оплакваха,че този мач е бил скучен заради липсата на каквато и да е интрига. Голямо е изкушението да ги попитаме защо гледат футбол и какво точно очакват да видят.

Бразилия, която се опитваше да заличи болката, която изпитва вече 64 години, бе напълно съсипана и унизена, а старата рана бе отворена и обилно поръсена със сол.

Това в никакъв случай не може да е скучно. Подобен погром може никога повече да не видим в живота си. Ако не си заслужава да разказваме на внуците си за него, значи не си заслужава да им разказваме нищо.

Испания – Холандия 1:5

Невероятен мач, в който Лалетата систематично развенчаха действащия световен шампион. На свой ред, испанците изглеждаха шокирани и беззъби.

Удивителният гол с глава на Ван Перси беше може би най-абсурдното попадение на турнира в положителния смисъл на думата. Почти всичко, което опитаха холандците в този мач, се получи. Освен гореспоменатия гол, те вкараха и след разбъркване при статично положение, след индивидуална грешка, както и след забележителен индивидуален рейд.

Ухапването на Суарес

Ако се абстрахираме от истерията и лицемерните морализаторски напъни, истината е, че цялата случка беше много, много забавна.

Тъй като  Суарес за трети път извърши нещо подобно на терена, въпросът е как може човек да остане изумен, без да е ни най-малко изненадан.

Последвалата реакция само направи нещата още по-забавни. Суарес първо отричаше, че е захапал Киелини, после призна, че го е направил, но случайно, преди накрая да се извини. Но не и преди Марадона и президентите на Уругвай и Венесуела да се намесят.

Тим Крул влиза в игра за дузпите

Като пусна в игра Тим Крул за дузпите на четвъртфинала, Ван Гал намери начин да изглежда като гений, въпреки че отборът му 120 минути не успя да вкара гол на Коста Рика.

Номерът му излезе сполучлив, независимо дали причина за това бяха уменията на Крул или психоатаките, които проведе срещу изпълнителите.

Няма спор, че Ван Гал украси световното с този нестандартен ход.

Испания отпада в групите

След унижението в първия мач, присъдата на практика бе издадена, но тя бе подпечатана едва няколко дни по-късна след поражението от Чили.

Разбира се, всички провъзгласиха кончината, ако не на "тики-таката", то на този голям испански тим. Мондиал 2014 дойде в повече на футболисти като Икер Касияс, Шави и Давид Вия. Последният избухна в сълзи, след като бе сменен и те се привърнаха в символ на края на една епоха.

Ник Потс, "Евроспорт"