Лидерът в световната ранглиста Рафаел Надал постигна втората си поредна победа в тазгодишното издание на заключителния супер турнир между осемте най-добри тенисисти в Лондон с общ награден фонд 2 227 500 евро.

След като преди два дни победи трудно Анди Родик, късно снощи испанецът срази с 2:0 сета и шампиона от 2008-ма година Новак Джокович, в отделните части 7/5, 6/2 след близо два часа игра.

За съжаление на препълнените трибуни в “О2 Арина” дългоочакваният спектакъл бе помрачен от малко необичаен инцидент – странен проблем с контактните лещи на Джокович му попречи да бъде равностоен съперник на испанеца през целия двубой.

Началото обаче бе повече от обещаващо, тъй като и двамата тенисисти предложиха изключително качествен тенис, много атрактивни отигравания, два бързо разменени пробива и драма... споменатия вече проблем с лещите на Ноле.

В осмия гейм Джокович поиска медицински таймаут и след близо 5-минутна намеса на лекарския екип играта бе подновена, като сърбинът продължи с агресивния си стил на игра, но при 5/5 допусна втори пробив и въпреки усилията си не успя да попречи на Надал да спечели първия сет.

В паузата между двете части медицинският екип отново бе при Джокович, но по всичко изглеждаше, че проблемът трудно може да се реши на момента и това се отрази в представянето на световния номер 3 във втория сет.

Четири безответни, набързо спечелени гейма, отстрана на Надал на практика предрешиха изхода на двубоя, като по този начин испанецът се изстреля на върха в класирането в групата, докато положението на сърбина остава неясно и той трябва да разчита на задължителен успех срещу Анди Родик в последния си двубой.

Класиране в групата:

 

име

п-з

сетове

геймове

1.

Рафаел Надал

 2-0

 4-1

29-23

2.

Новак Джокович

 1-1

 2-2

19-19

3.

Томаш Бердих

 1-1

 2-2

19-20

4.

Анди Родик

 0-2

 1-4

24-29