Поставеният под номер 9 в основната схема Фернандо Вердаско се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн, след драматична победа с 3:2 сета над Янко Типсаревич, в отделните части 2/6, 4/6, 6/4, 7/6, 6/0.

Въпреки че изоставаше с 0:2 сета испанецът стигна до крайния успех, но в интерес на истината трябва да отбележим, че заслугата за това бе изцяло на 26-годишния сърбин.

След великолепно начало и прецизна игра от основната линия Типсаревич напълно заслужено спечели първите две части, като в тези минути Вердаско така и не успяваше да намери ритъма си на игра и често пресилваше ударите си, допускайки множесто непредизвикани грешки.

Едва в третия сет испанецът съумя да поизчисти играта си, повиши процента на вкаран първи сервис (77%), което му позволи да натисне своя съперник, реализира една от шестте си възможности за пробив и съумя да намали изоставането си.

Драмата обаче настъпи в четвъртата част, в която Типсаревич стигна до ранен пробив и малко по-късно имаше шанса да сервира за мача при 5/4. Точно в този момент обаче сърбинът допусна колебание, първият му начален удар почти липсваше и това позволи на испанеца да върне пробива в последния възможен момент.

Още в следващия гейм Вердско отново загуби подаването си и отново се стигна до ситуация, в която Типсаревич трябваше да сервира за крайния успех.

Тук вече представителят на западната ни съседка докара нещата до два поредни мачбола, при единия от които след великолепна атака сърбинът излезе на мрежата, получи две удобни топки за волета, но и двата пъти бе несигурен и не успя да сложи точка на спора, а в последствие дори и загуби подаването си.

Това вече окончателно сломи психологическите му съпротивителни сили и оттук до края на мача Типсаревич бе само фигурант на корта, като загуби тайбрека и петия сет на нула.

Останалите резултати:

II кръг:
Анди Родик 7 6 6
Игор Куницин 6 2 3
Томаш Бердих 4 6 6 6
Филип Колшрайбер 6 2 3 4
Иван Любичич 6 6 6 7
Беноа Пайре 3 7 4 6
Томи Робредо 1 6 6 6
Марди Фиш 6 3 3 3