95-ят в световната ранглиста Ричард Беранкис (Лит) постигна един от най-значимите успехи в кратката си кариера след професионалистите, след като преди броени минути се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

След победата си на старта на надпреварата над представителя на домакините Маринко Матошевич, днес младият литовски талант даде само гейм на поставения под номер 27 в основната схема Давид Налбандиян – 6/1, 6/0, 2/0 и отказване на аржентинеца.

Освен безспорните качества на Беранкис обаче, основна заслуга за днешния му резултат (за успех трудно може да се говори) изигра крайно изтощителният 5-часов тенис маратон, който Налбандиян изигра в първия кръг срещу Лейтън Хюит.

За времето, което имаше (по-малко от 48 часа) южноамериканецът очевидно не бе успял да се възстанови, като обяснение за това най-вероятно може да намерим и в липсата на игрова практика през последните месеци, в които “Бамби” лекуваше контузия.

Въпреки всичко, продължаването напред в турнира си е успех за Беранкис, който за влизане в осминафиналите ще спори с испанеца Давид Ферер, отстранил по-рано днес без проблеми Майкъл Ръсел с 3:0 сета.

Така вече спокойно можем да говорим за задаващата се нова вълна в световния тенис, в която влизат състезатели като Бърнард Томич, Милош Раонич, самия Ричард Беранкис и разбира се нашия Григор Димитров.

Останалите резултати от днес:

II кръг:
Ян Херних 6 6 6 6 8
Томаш Белучи 2 7 4 7 6
Юрген Мелцер 6 6 6
Пере Риба 2 4 2
Михаил Южни 6 6 5 4 6
Блаж Кавчич 3 1 7 6 1
Джон Иснър 4 6 6 6
Радек Щепанек 6 4 2 1