Шампионката от US Open и Ролан Гарос Светлана Кузнецова спечели трилъра срещу бившата номер 1 Жустин Енен с 6/4, 7/6 и така намери място в четвъртия кръг от Откритото първенство на Австралия по тенис.

Двубоят на “Род Лейвър Арина” бе изпъстрен с невероятни обрати и много драматизъм, но в самия му край в щаба на рускинята ликуваха, след като тя записа едва третата си победа от досега изиграните 19 официални сблъсъка срещу белгийката.

Мачът започна изключително оспорвано още от началните минути, като възлов момент за развръзката на първата част се оказа емблематичният седми гейм, в който Кузнецова успя да пробие подаването на своята опонентка, след което удържа подаванията си и стигна до необходимото й 6/4.

Подемът в играта на рускинята продължи и в началото на втората част, когато тя успя да реализира ранен брейк и по всичко изглеждаше, че ще затвори мача безпроблемно, но в десетия гейм (5/4), когато трябваше да сервира за победата, Кузнецова се пропука и позволи на Енен да се върне в мача.

Драмата на корта по подсилена още в следващия гейм, след като Енен отново бе пробита, но сякаш Кузнецова не бе готова да приключи двубоя и при втория си опит да затвори срещата отново не успя.

Стигна се до тайбрек, в който вече зрителите със слаби сърца трудно удържаха на напрежението, след като Кузнецова пропиля два поредни мачбола, после пък Енен не реализира сетбола си, за да се стигне накрая до 9:7 и победа за бившата номер 2 след малко повече от два часа игра.

Резултати:

III кръг:
 /жени/:
Каролине Возняцки 6 6
Доминика Цибулкова 4 3
Франческа Скиавоне 6 7
Моника Никулеску 0 6
На Ли 6 6
Барбара Захлалова 2 1
Виктория Азарьонка 6 6
Шанел Шийпърс 3 3
Анастасия Севастова 6 6
Весна Манасиева 1 3