Световният номер 4 Анди Мъри прекъсна тримесечната си черна серия от четири поредни загуби, след като днес стартира успешно участието си на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Монте Карло с общ награден фонд 2 227 500 евро.

След загубения финал на Откритото първенство на Австралия от Новак Джокович Мъри изпадна в “дупка” и дори загуби мястото си в топ 4 на световната ранглиста за няколко седмици, но днес британецът отново усети вкуса на победата надделявайки над Радек Щепанек с 6/1, 6/4.

В първия си мач на землена настилка на сезона 23-годишният Мъри показа играта, която всички негови фенове очакват да видят – изключително стабилен в разиграванията от основната линия, концентриран във важните моменти от двубоя (с малки изключения във втория сет) и убийствено ефективен.

В първата част шотландецът реализира три безответни пробива, като позволи на своя опонент единствено да запише в актива си гейма на честта за крайното 6/1.

Превъзходството на Мъри бе осезаемо и на старта на втория сет, когато той стигна до ранен пробив, но в седмия гейм чехът успя да върне брейка, което възроди надеждите му за нещо повече в срещата.

До изненада обаче не се стигна, след като световният номер 4 моментално взе нужните мерки, повиши оборотите, стигна до нов пробив и в крайна сметка приключи срещаща след марко повече от час и половина игра.

Така за влизане на четвъртфиналите Анди Мъри ще се изправи срещу французина Жил Симон, който по-рано днес се справи със съпротивата на Алберт Монтанес – 6/3, 6/4.

Ето и статистиката от двубоя:

 Мъри

 

 Щепанек

 60

 1-ви сервис %

 64

 7

 Асове

 2

 1

 Двойни грешки

 0

 5/8

 Възможности за пробив

 1/5

 68/116

 Общо спечелени точки

 48/116