Най-добрият ни тенисист в момента Григор Димитров започна с успех участието си на международния тенис турнир на тревна настилка в Ийстбърн (Влкбр) с общ награден фонд 462 675 евро.

След като допусна три поредни загуби през последните седмици, днес младият хасковлия трябваше здраво да се поизпоти, за да спре негативната си серия, стигайки до пълен обрат срещу номер 300 в световната ранглиста Даниел Еванс – 2/6, 7/6, 6/4.

Срещата започна ужасно за българина, който трудно намираше първия си сервис, откъдето дойдоха и повечето му проблеми в първия сет, а след два безответни пробива състезаващият се с “Уайлд кард” Еванс успя да стигне до обезпокояващото 6/2.

Във втория сет проблемите за Димитров продължиха, като в седмия гейм представителят на домакините стигна до нов брейк и бе само на два гейма от място във втория кръг.

Все пак в тази критична ситуация Григор успя да намери себе си, върна пробива и въпреки че в единадесетия гейм отново бе на крачка от това да загуби подаването си стигна до тайбрек, в който след 7:5 успя да изравни резултата.

В заключителния трети сет първата ни ракета най-накрая намери ритъма си на игра, успя да реализира ранен пробив, след който не допусна Еванс да заличи преднината му и така след час и 41 минути игра стигна до крайната победа.

С успеха си днес Григор Димитров зи осигури 20 точки за световната ранглиста и 6 800 евро от наградния фонд, а следващият му противник ще бъде победителят от сблъсъка между Кевин Андерсон и Александър Слабински.

Статистиката от двубоя:

Димитров

Еванс

66

1-ви сервис %

66

11

Асове

4

6

Двойни грешки

6

 2/4

Възможности за пробив

 3/9

 91/188

Общо спечелени точки

 97/188

 

Времетраене: 1.41 ч.