Най-добрият ни тенисист Григор Димитров приключи участието си на откритото първенство по тенис на Великобритания - Уимбълдън.

Във втория кръг от турнира той загуби с 1-3 сета от 12-я поставен в схемата Жо-Вилфред Цонга с 1-3 сета (7-6, 4-6, 4-6, 6-7).

През по-голямата част от мача нашият тенисист се представи чудесно и дори английските коментатори многократно сравняваха негови отигравания с тези на Роджър Федерер.

Гришо обаче не показа постоянство и психическа устойчивост в най-важните моменти и това наклони везните в полза на французина.

Играта на 20-годишния хасковлия допълнително бе разстроена и от трите прекъсвания заради дъжд. Решителното трето от тях дойде в последния сет, когато българинът водеше с 3:0, но след прекъсването загуби пет поредни гейма.

Нещата иначе започнаха чудесно за Димитров, който спечели първия сет след тай-брек.

В този сет дойде първото прекъсване, но то бе само за 15 минути и не повлия много.

В началото на втория сет обаче Цонга проби сервиса на Гришо и поведе с 2:1. При този резултат дойде второто прекъсване, а след подновяване на играта французина не допусна грешка и взе сета с 6:4.

В третия сет Григор направи много неприятна грешка във 7-мия гейм,когато се подхлъзна при опит за воле и заби топката в мрежата, с което подари пробив на Цонга. Съответно сета завърши отново с 6:4 за него.

Четвъртият сет започна чудесно за Димитров и той реализира първия си пробив в мача, повеждайки с 3:0. При сервиса на Цонга обаче дойде третото прекъсване заради дъжд.

След него Гришо показа доста разсеяна игра и позволи на Цонга да вземе 5 поредни гейма, повеждайки с 5:3.

Българинът взе своето подаване и след това Цонга сервираше за спечелване за мача. Григор обаче спаси два мачбола и успя да стигне до важен пробив.

Следващите два гейма бяха спечелени със сервиса и се стигна до тайбрек. В него Гришо спаси три мачбола. При четвъртия обаче вече бе безсилен.

Въпреки че не успя да стане първият български тенисист, преминал в третия кръг на най-престижната тенис надпревара в света, Григор Димитров напуска "Ол Инглънд клъб" със заработени 45 точки за световната ранглиста и 22 600 евро от наградния фонд.

Ето и статистиката от двубоя:

Димитров

Цонга

69

1-ви сервис %

62

3

Асове

19

5

Двойни грешки

8

45

Уинъри

61

27

Непредизвикани грешки

35

 2/16

Възможности за пробив

 4/12

Времетраене: 3.33 ч.