Най-добрият ни тенисист Григор Димитров отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

В драматичен петсетов мач хасковлията отстъпи пред световния номер 10 Николас Алмагро с 2:3 сета, в отделните части 6/4, 3/6, 7/6, 4/6, 0/6.

Разбираемо Григор започна малко сковано днешната среща и още в първия си сервис гейм пропусна две възможности за пробив. За щастие със стабилна игра той се измъкна от критичната ситуация удържайки подаването.

В третия гейм Димитров обаче не успя да избегне пробива и в последствие позволи на Алмагро да дръпне с 3/1. Постепенно българинът се отърси от напрежението, намери дължината на ударите си, успя да спечели подаването си за 3/2, а в шестия гейм се възползва максимално от липсата на първи начален удар на Алмагро и върна пробива за 3/3

Емблематичният 7-ми гейм започна отлично за Гришо, който поведе 40:0, но позволи на испанеца да спечели следващите 4 разигравания и да стигне до нов шанс за пробив. Последва феноменално стоп-воле от страна на Димитров, с което той възстанови равенството в гейма, а след това спечели останалите две разигравания, повеждайки с 4/3.

Следващите два гейма бяха убедително спечелени от подаващите, което принуди испанеца да сервира за оставане в сета (при 4/5). В този момент Николас заложи на продължителните разигравания, но българинът демонстрира великолепно предвижване по корта. Той успя да неутрализира атаките на своя опонент и дочака своя шанс, пробивайки испанеца за 6/4.

Фантастичната игра на хасковлията продължи и в началото на втората част, когато след два фамозни минаващи удара той спечели убедително своето подаване, а след това стигна и до две възможности за пробив, които за съжаление, не успя да оползотвори.

В третия гейм обаче Григор заигра малко по-пасивно, позволи на опонента си след два уинъра от форхенд да стигне до шанс за пробив и след спорно съдийско решение испанецът поведе с 2/1.

Оттук до края на сета инициативата премина на страната на Алмагро, като Димитров спечели само два сервиз гейма и логично отстъпи с 3/6.

За разлика от предишните два сета този път Григор удържа втория си сервиз гейм (за 2/2), а в петия гейм отново “показа зъби” и след великолепна игра на мрежата стигна до пробив за 3/2.

Амагро реагира като ужилен и опита веднага да върне брейка, но първата ни ракета устоя и затвърди преднината си за 4/2. За съжаление обаче последваха изключително силни минути за световния номер 10, който сред серия от три поредни гейма принуди Димитров да сервира за оставане в сета.

За пореден път в критична ситуация хасковлията показа завидно хладнокръвие, първият му сервиз отново заработи и това доведе до ново равенство в сета за 5/5. Последваха два славнително лесни гейма за сервиращите, а в неизбежния тайбрек Григор набързо поведе с 3:0.

Испанецът успя да се върне, изравнявайки за 3:3, но грешка от бекхенд на Алмагро и печеливш удар на Димитров доведоха българина до възможност да сервира за сета (при 5:4). Последваха два фантастични първи начални удара на хасковлията и след 60 мин. битка първата ни ракета отново поведе в резултата с 2:1 сета.

Ключов за изхода на четвъртата част се оказа седмият гейм, в който Григор рязко понижи представянето си, първият му начален удар не функционираше, допусна двойна грешка и логично се стигна до пробив, който беше достатъчен на противника му да възстанови на статуквото на корта.

Преди старта на решителния пети сет Григор получи схващане в бедрото и прибягна до услугите на физиотерапевт, а при подновяването на играта стана видно, че не е в състояние да се противопостави на испанеца.

Алмагро без особени усилия записа серия от шест поредни гейма и на практика сложи точка на спора и на надеждите ни за първи път да видим наш представител (при мъжете) достигнал до трети кръг на турнир от Големия шлем.