Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова започна с летящ старт участието си на супер турнира на твърда настилка в Доха с общ награден фонд 2 168 400 долара.

В среща от първия кръг на надпреварата, завършила преди броени минути, Цвети срази с 2:0 сета представителката на Словения Полона Херцог, в отделните части 6/0, 6/4.

Първата ни ракета започна отлично двубоя – с убедително спечелен сервис гейм (на 15), последван от пробив на нула, като едва в третия гейм Херцог се опита да постави под напрежение нашата състезателка, но това не й се отдаде и резултатът набъбна на 3/0.

Великолепното представяне на пловдивчанката продължи и тя записа нов брейк, като от първите 20 разигравания Пиронкова успя да спечели 16, а веднага след това отново измъкна подаването си и след само 17 минути игра принуди словенката да сервира за оставане в сета.

След продължителен и оспорван шести гейм Пиронкова успя да реализира шестата си възможност за пробив и така затвори първата част с многозначителното 6/0.

Вторият сет стартира така, както завърши предходния – с маратонски първи гейм, в който Цвети срещна сериозен отпор от Херцог, но за щастие демонстрира здрави нерви и не позволи на съперничката й да стигне до брейк, увеличавайки серията си на седем поредно спечелени гейма.

Едва сега словенката успя да разпише, което бе ясна индикация, че безоблачните моменти за Цвети са към своя край, а веднага след това Полона стигна и до брейк повеждайки с 2/1.

За съжаление в тези минути инициативата изцяло премина на страната на Херцог и словенката дори дръпна с 3/1, но Цвети успя сравнително бързо да пречупи устрема й и оттук до края на срещата не изпусна контрола върху събитията на корта, като след 76 минути игра сложи точка на спора.

Така в следващата фаза от надпреварата Пиронкова ще се изправи срещу или срещу поставената под номер 9 в основната схема Сабине Лисицки, или срещу шампионката от Париж – Анжелик Кербер.

Резултати:

Доха
I кръг:
Ана Иванович 6 4
Карла Суарес Наваро 1 1  R
Катерина Бондаренко 7 6
Вера Душевина 5 2
Шарах Пеер 6 6
Надя Лалами 0 0
Ксения Первак 1 6 6
Ан. Павлюченкова 6 2 3