Роджър Федерер завоюва първата си титла през настоящия сезон, след като преди минути триумфира на международния тенис турнир “ABN Amro” в Ротердам с общ награден фонд 1 207 500 евро.

Във финалния сблъсък поставеният под номер 1 в основната схема швейцарец надигра с 2:0 сета Хуан Мартин Дел Потро, в отделните части 6/1, 6/4 и така за втори път след 2005 година спечели надпревара.

Двубоят започна по възможно най-добрия начин за Маестрото, който влезе в срещата максимално концентриран, играта му бе изчистена и акуратна, докато от другата страна на мрежата аржентинецът нижеше грешка след грешка.

Това доведе до солиден аванс от 5/0 за швейцареца и едва сега, подканян от публиката, Дел Потро най-накрая отпусна ръката и след серия от солидни разигравания успя да задържи подаването си и да заличи нулата срещу името си.

Нещо повече – в седмия гейм “Кулата от Тандил” дори успя да постави под напрежение световния номер 3, но Федерер имаше отговор за всичко и не загуби подаването си, затваряйки първата част с 6/1.

В началото на втория сет двубоят заприлича на финал, като играта стана двуостра, а първи до възможност за брейк стигна Дел Потро – в четвъртия гейм.

Швейцарецът обаче отново бе непробиваем, а веднага след това шампионът от 2005 спечели подаването на своя опонент, повеждайки с 3/2. Аржентинецът имаше две възможности да стигне до рибрейк, но пресилен бекхенд и великолепната защита на Федерер не позволиха това да се случи.

Абсолютно идентична ситуация се получи и в осмия гейм, в който Федерер отново изоставаше с 15/40 и отново не позволи на своя опонент да стигне до пробив, като по този начин си подсигури крайната победа.

Ето и статистиката:

Федерер

Дел Потро

49

1-ви сервис %

59

5

Асове

6

3

Двойни грешки

1

 3/5

Възможности за пробив

 0/7

 65/115

Общо спечелени точки

 50/115

Времетраене: 1.27 ч.