Рафаел Надал е новият стар шампион от супер турнира на землена настилка от сериите “Мастърс 1000” в Монте Карло с общ награден фонд 2 427 975 евро.

Във финалния двубой днес Рафа се наложи категорично над световния номер 1 Новак Джокович с 2:0 сета, в отделните части 6/3, 6/1 и така завоюва осмата си поредна титла от надпреварата и остава непобеден в 42 поредни мача на кортовете в Княжеството.

Освен, че запази “кралството” си испанецът сложи край и на серията си от седем поредни загубени финала срещу сърбина и направи важна крачка за възвръщане на самочувствието си точно на прага на така важния за него сезон на клей.

С титлата си в Монте Карло “Ел Торо” спря и сушата от 10 месеца без трофей от календара на АТР, а като капак на всичко си върна еднолично на върха в престижната класация на тенисистите с най-много спечелени турнири от сериите “Мастърс 1000” – 20.

Още от първите минути на срещата Надал демонстрира завидно самочувствие и хладнокръвие, опитваше се държи топката дълбоко в полето на сърбина и най-важното – сервираше убийствено ефективно и спечели доста лесни точки – това, което липсваше досега в играта му.

От другата страна на мрежата пък Джокович не бе на познатото ниво, допусна доста повече брак в играта си от обикновено, не успя да изтласка испанеца далеч от основната линия и да разпределя ударите си по правите, а и първият му начален удар не функционираше ефикасно.

След пробив още в третия гейм “Ел Торо” успя да вземе инициативата, като на моменти превъзходството му бе тотално, не позволи на сърбина дори да стигне до шанс за връщане на брейка и с лекота затвори първата част след 6/3.

Във втория сет Надал продължи да доминира, поведе с 4/0 и въпреки че Джокович стигна до пробив на нула, още в ответния гейм Рафа си върна предимството, а в последствие с лекота сервира за крайната победа.

Статистиката от двубоя:

Надал   Джокович
68 1-ви сервис % 63
3 Асове 0
1 Двойни грешки 0
10 Непредизвикани грешки 25
16 Уинъри 11
 5/8 Възможности за пробив  1/1
 54/86 Общо спечелени точки  32/86
  Времетраене: 1.19 ч.