Роджър Федерер спечели титлата от супер турнира на землена настилка от сериите “Мастърс 1000” в Мадрид с общ награден фонд от близо 4 милиона евро.

В изключително драматичен финален сблъсък Маестрото от Базел стигна до пълен обрат срещу поставения под номер 6 в основната схема Томаш Бердих, в отделните части 3/6, 7/5, 7/5.

Така швейцарецът за трети път триумфира в испанската столица, като със спечелените точки от утре ще се изкачи на второ място в световната ранглиста, измествайки от там досегашния подгласник на Новак Джокович – Рафаел Надал.

Освен това днешният успех на Федерер означава и 20-та титла от Мастърс турнири, като по този показател той се изравнява с “Ел Торо” на върха в престижната класация с най-много успехи във веригата.

Началото на днешният финален сблъсък обаче изобщо не предвещаваше подобна щастлива развръзка за фамозния швейцарец, който допусна ранен пробив и до края на пърата част така и не успя да намери противодействие на отличната агресивна игра на Бердих.

На старта на втория сет Федерер вдигна нивото си на представяне, ретурът му най-накрая заработи и благодарение на него той успя да дръпне с 3/0, а в деветия гейм (при 5/3) имаше възможността да сервира за изравняването на резултата.

Точно в този момент обаче Маестрото отново показа тази своя слабост да губи концентрация в ключови ситуации и вместо 6/3 се стигна до връщане на пробива, а в последствие и изравняване за 5/5.

Последва стабилен сервис гейм за швейцареца, а малко след това Бердих “посипа с пепел” всичките си усилия, след като с двойна грешка буквално подари сета на своя опонент.

Заключителната част бе пълно копие на предходната – отново ситуация при 5/3 и сервис Федерер и отново пробив в последния възможен момент, за да се стигне впоследствие до ново 7/5 и в крайна сметка триумф за световния номер 2 след близо два часа и 40 минути игра.

Ето и статистиката от двубоя:

Федерер   Бердих
65 1-ви сервис % 55
13 Асове 10
2 Двойни грешки 4
 4/11 Възможности за пробив  3/9
 103/204 Общо спечелени точки  101/204
  Времетраене: 2.39 ч.