Поредното вълнуващо издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис - Уимбълдън е към своя край, като все по-малко въпросителни остават до финалните акорди на шампионата.

Днес ще отпадне още една от тях, а именно коя ще е новата господарка в кралската надпревара, като до финалния сблъсък на централния корт на "Ол Инглънд клъб" достигнаха 4-кратната носителка на трофея Серена Уилямс и дебютантката на такъв етап от турнир от Шлема - Агниешка Радванска.

Мнозина специалисти вече фаворизираха американката за престоящия сблъсък и никой не може да ги упрекне, с оглед на представянето на Серена през изминалите две седмици, на огромния й опит в подобни битки (Серена има 18 финала в турнири от Шлема и 13 титли) и разбира се на статистиката от преките двубои помежду им (2:0 в полза на Уиламс.)

Въпреки всичко това обаче не бива с лека ръка да отписваме Агниешка Радванска, която има репутацията на една от най-интеригентно играещите тенисистки в тура, с изключително разнообразна игра, с безупречна защита и фантастично предвижване по корта.

Освен всичко това полякинята е и една от най-просперищатите състезателки от началото на 2012 година, която вече има зад гърба си три титли, успя да намери място в топ 3 на ранглиста на професионалистките, а евентуален успех днес би я изкачил дори на световния връх.

Определено можем да характеризираме предстоящия финал като сблъсък на мощта с техниката, на бруталната и безкомпромисна игра от основната линия с вариативността и импровизацията, което само може да ни накара да очакваме с още по-голям интерес този знаменит финал.

Двубоят е с начален час 16.00 часа българско време.

Ето и пътят на двете тенисистки до финала:

Агниешка Радванска:

кръг противник резултат
I М. Рибарикова 6/3, 6/3
II Елена Веснина 6/2, 6/1
III Хедър Уотсън 6/0, 6/2
IV Камила Джорджи 6/2, 6/3
четвъртфинал Мария Кириленко 7/5, 4/6, 7/5
полуфинал Анжелик Кербер 6/3, 6/4

Серена Уилямс:

кръг противник резултат
I Барбора Захлалова 6/2, 6/4
II Мелинда Цинк 6/1, 6/4
III Джие Джън 6/7, 6/2, 9/7
IV Ярослава Шведова 6/1, 2/6, 7/5
четвъртфинал Петра Квитова 6/3, 7/5
полуфинал Вика Азаренка 6/3, 7/6