Първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова продължава с великолепните си изяви в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк с общ награден фонд от 25 000 000 долара.

В среща от втория кръг на надпреварата, завършила преди броени минути, българката надигра категорично с 2:0 сета представителката на “страната на изгряващото слънце” Аюми Морита, в отделните части 7/5, 6/2.

Цвети започна позитивно двубоя, с мощни начални удари, стабилна игра от основната линия и убедително спечелен първи сервис гейм на 15 . Веднага след това обаче българката започна да допуска доста брак в играта си, не успя да притисне японката, въпреки че стигна до равенство в нейния гейм, а в третия дори допусна пробив, с който Морита излезе напред в резултата.

За щастие Цвети набързо “подряза крилцата” на японката, светкавично върна брейка за 2/2, а след това отново с мощна и агресивна игра  от дъното на корта си върна лидерството – 3/2.

Последваха минути, в които въпреки равностойната игра сервиращите успяваха да вземат своето, за да се стигне до деветия гейм, в който след поредица от неубедителните изяви българката буквално подари пробива на своята опонентка и позволи на Морита да сервира за първата част.

Притисната до стената, в десетия гейм, Цвети показа завидно хладнокръвие, не се поддаде на нервите въпреки грешката на лайнсмена, който “изяде” първия й брейкбол и  при втората си възможност се върна в сета, изравнявайки за 5/5.

Нещо повече, пловдивчанката се възползва максимално от психологическото си предимство, лесно спечели подаването си, а след това отново проби японката и така затвори сета в своя полза.

В началото на втората част най-добрата ни тенисистка продължи да диктува темпото в разиграванията, стигна до брейк в четвъртия гейм, с който на практика уби интригата в двубоя, като оформянето на резултата бе просто формалност.

Така за първи път в своята кариера Цвети Пиронкова достигна до третия кръг на шампионата в Ню Йорк, за което ще получи 160 точки за световната ранглиста и 65 000 долара от наградния фонд, а следващата й противничка ще бъде победителката от двойката Ирина-Камелия Бегу – Силвия Солер-Еспиноза.