Анди Мъри успя да осъществи мечтата си и да спечели турнир от "Големия шлем". Той демонстрира невероятната си форма по време на финала на Откритото първенство на САЩ срещу Новак Джокович и надви сърбина в пет сета - 7:6(10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2.

Епичният сблъсък между двамата продължи цели 4 часа и 54 минути, а британецът демонстрира с играта си, че иска много силно да спечели трофея. По този начин той детронира Ноле, който взе титлата от същия турнир през миналата година и през тази не успя да я защити.

Мъри стана първия тенисист от Великобритания, спечелил турнир от "Големия шлем" след легендарния Фред Пери, който взе "Уимбълдън" през далечната 1936 година.

Това от своя страна бе и най-дългият финал на Откритото първнство на САЩ.

Срещата започна по идеален начин за Мъри, който стигна до пробив на нула още в първия гейм в мача.

Джокович обаче изобщо не се церемонеше със своя противник и върна пробива още в следващия гейм и така резултатът стана 1:1, вместо Мъри да има аванс от два чисти гейма.

Двубоят вървеше при равенство до 5-ия гейм при който шотландецът за втори път проби сръбския тенисист.

Джоко обаче върна пробива в 7-ия гейм, а до края на сета не се стигна до повече пробиви и в крайна сметка победителят в частта трябваше да се решава в тайбрек, след като двамата взеха подаванията си до края. По време на тайбрека Ноле имаше предимство, но в крайна сметка Мъри обърна и спечели.

Първият сет продължи близо 1 час и 30 минути. Вторият сет започна ударно за Мъри, който взе аванс от два пробива и дръпна с 4:0 над Джокович.

Интригата във втория сет обаче стана пълна, след като сърбинът изравни до 5:5, но след това Мъри поведе с 6:5, а след това проби своя опонент и взе и сета.

Джокович от своя страна направи ранен пробив в третия сет и поведе с 2:1, а след това и с 3:1. Сърбинът стигна и до още един пробив и в крайна сметка успя да намали резултата в сетовете.

В четвъртата част отново Ноле успя да реализира ранен пробив и постепенно дръпна с 4:2 в резултата, а след това с още един пробив завърши гейма и изравни сетовете за 2:2.

В петия сет обаче Мъри показа, че няма да се церемони със сърбина и поведе с 3:0 след два пробива. До края на сета Анди не спираше да демонстрира класата си и стигна до успеха.

Това е 24-а титла в кариерата на Анди Мъри. Благодарение на трофея, той си осигури изкачване на 3-ото място в световната ранглиста.