Първата ракета на българския тенис Григор Димитров доста шокиращо отпадна от US Open още след първия си мач на турнира.

В среща от 1-ия кръг хасковлията загуби от намиращия се на 95-ото място в световната ранглиста португалец Жоао Соуса с 6:3, 3:6, 4:6, 7:5, 2:6.

Загубата на Димитров е изключително изненадваща, предвид факта, че принципно е доста по-класен тенисист от Соуса.

След този мач се затвърждават впечатленията, че на този турнир не върви на Гришата, тъй като той няма нито една победа в основната схема, в него.

Първият сет започна много добре за Димитров и българинът си взе без проблем първите две подавания, като сервисът му работеше на отлично ниво. При 2:1 хасковлията стигна до така очаквания първи пробив, като по този начин поведе с 3:1 в резултата.


Григор стигна до цели три точки за пробив, но две от тях бяха отразени от Соуса. При третата обаче той не сгреши и проби подаването на противника.

След това последва изключително лесно затвърждаване на пробива от страна на Димитров, който с мощен сервис не остави шансове на португалеца и по този начин поведе с 4:1 гейма в първия сет.

До края на сета не се стигна до повече пробиви, а сервисът на българина работеше на отлично ниво в първия сет и статистиката след него бе 86 процента вкаран първи сервис за нашето момче и общо 3 загубени точки при начален удар за хасковлията.

Вторият сет обаче не започна по вода за Григор. Първата ракета на България допусна ранен пробив в първия си сервис гейм, като неговият противник дръпна с 2:0 гейма в сета.

Силната игра на Соуса продължи и той стигна до аванс от 3:0 след нов гейм в своя полза, като този път геймът бе доста оспорван .

Димитров от своя страна стабилизира играта си и успя да върне пробива и да намали пасива си само на гейм - 3:4.

По всичко изглеждаше, че българинът ще успее да си вземе подаването, но това не стана и той отново бе пробит. Така Соуса стигна до сервиране за сета и 5:3 гейма аванс. 

Португалецът си затвърди пробива и така изравни сетовете на 1:1, а във втория сет сервисът на Димитров изобщо не бе на нужното нито, което показваше през първата част.

Третата част стартира кошмарно за Димитров и българинът бе пробит още в първия гейм от нея, като неговият противник стигна до аванс от 1:0.

Португалецът без проблем затвърди пробива и авансът му се удвои, а в играта на Димитров определено имаше сериозни проблеми.

Соуса стигна до нов пробив след който преднината му стана 3:0 гейма.

Нашето момче обаче живна и върна един от пробивите, а след това го затвърди и така намали изоставането си само на гейм - 2:3.

Португалецът обаче не остави шансове на Димитров с перфектния си сервис и си взе без проблем подаванията, последните две от които на нула. Така не се стигна до пробиви до края на сета и португалецът направи пълен обрат в мача и взе преднина от сет. Той спечели третата  част с 6:4.

Четвъртият сет започна ужасно за Димитров и за пореден път българинът демонстрира слаба игра. Той бе пробит от Соуса, като португалецът поведе с 2:1 гейма аванс.

За наше щастие пробивът веднага бе върнат за 2:2, но ибериецът не се отказа и стигна до нов пробив, за да поведе с 3:2. Соуса го затвърди и увеличи аванса си на 4:2, а след това пропусна да стигне до втори пробив. 

Григор обаче спаси точката за пробив, а след това си взе подаванетo и върна пробива, за да изравни на 4:4. Димитров си взе подаването на нула, което не му се бе случвало от първия сет, и така обърна противника си за 5:4.

При 6:5 в своя полза българинът стигна до два сетбола, като успя да се възползва от първия и спечели сета със 7:5. 

Петият сет започна с пробив и 1:0 гейма аванс за Соуса. Ибериецът успя да затвърди пробива и така удвои аванса си, като се доближи до крайния успех.

При 3:1 Григор допусна още един пробив, така че неговият противник стигна до преднина от 4:1 гейма в петия заключителен сет.

Соуса стигна до 5:1, след като си взе подаването, като Гришо пропусна две точки за пробив. 

При 5:2, когато Соуса сервираше за мача, Димитров спаси два мачбола и дори стигна до две точки за пробив. Ибериецът обаче ги спаси и реализира третия си мачбол.