Бившият номер 1 в световната ранглиста Роджър Федерер отпадна по позорен начин от силния "Мастърс" в Шанхай, след като загуби от Гаел Монфис в третия кръг на надпреварата.

Французинът стигна до успеха с 6:4, 6:7(5), 6:3 и по този начин се класира за следващия етап на силния турнир, който е най-високо ранкиран след тези от "Големия шлем". Така феновете няма да имат възможността да гледат дерби мач между Фед Експрес и Джокович на 1/4-финалите. 

Все пак въпреки ранното си отпадане Федерер ще участва в "Мастърса", в Лондон. Причината за това е, че Анди Мъри отказа участие в турнира, заради операцията си в гърба.

Освен това двама от тримата конкуренти на швейцареца за място в надпреварата няма да стигнат по-далече от него.

Ришар Гаске вече отпадна, а днес Милош Раонич и Стан Вавринка ще се изправят един срещу друг в директен сблъсък.

Първият сет започна по доста слаб начин за швейцарския тенисист, който допусна пробив още в първия гейм на срещата.

Играта на Федерер изобщо не бе на ниво, докато французинът бе изключително прецизен при своите сервис геймове и печелеше сравнително лесно точки.

Във втория сет обаче се забеляза подобрение в представянето на бившия номер 1 в света.

Той обаче трябваше да отразява точка за пробив още в първия си гейм от сета и така предотврати повторение на сценария от първия сет.

Фед Експрес обаче пропусна и точка за пробив в следващия гейм. До края на сета двамата си размениха по един пробив, като Монфис бе първият, който проби.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, който стартира равностойно, но при 4:4 Федерер бе надлъган от Монфис, който стигна до минипробив.

Все пак обаче швейцарецът бе безкомпромисен до края на тайбрека и с три последователни точки стигна до успеха в него.

В третия сет Монфис започна ударно и стигна до ранен пробив, а постепенно дръпна с 4:1 в резултата.

Той можеше да дръпне с 5:2, но изпусна две поредни точки за пробив, като Федерер в крайна сметка си взе трудно подаването.

До края обаче швейцарецът не успя да върне пробива и в крайна сметка Монфис победи.