Рафаел Надал успя да се класира за 1/2-финалите на силния турнир от сериите "Мастърс 1000" в Шанхай, след като надви Станислас Вавринка със 7:6(10), 6:1.

Мачът между двамата бе изключително оспорван в първия сет, но във втория световният номер 1 показа голямата си класа и смачка швейцареца.

Това е 11-а победа на Рафа срещу Вавринка, а освен това швейцарецът няма и спечелен сет срещу испанския тенисист.

Следващият противник на испанеца е Хуан Мартин Дел Потро. Ако Надал успее да се класира за финала, това ще бъде негов 14-и финал в общо 15 турнира през този сезон.

Срещата започна равностойно, като малко след нейното начало Надал имаше три възможности за пробив при гейм на противника си, но не успя да се възползва.

Вавринка пък имаше прекрасна възможност при 6:5 да стигне до сета, след като достигна до сетбол, но не успя да се възползва.

В крайна сметка първият сет се реши след тайбрек. Той продължи цели 22 минути, като мина през какви ли не обрати.

Надал имаше сетбол при 7:6, но допусна непредизвикана грешка, а след това направи нова, така че неговият противник също да стигне до такъв при 8:7.

Швейцарецът обаче не издържа и пропиля сетбола си. При 11:10 испанецът обаче се възползва от третия си сетбол и спечели първия сет. 

Началото на втория сет бе добро за швейцареца от гледна точка на това, че той достигна до три точки за пробив, които обаче пропиля.

Рафа обаче успя да спечели първите 5 гейма на втория сет, като го направи само за 22 минути, колкото продължи и тайбрекът.

До края двамата си взеха по едно подаване и Рафа достигна до победата.