Бившият номер 1 в света Роджър Федерер успя да се класира за 1/4-финалите на домакинския си турнир в Базел, след като победи трудно узбека Денис Истомин в три сета с 4:6, 6:3, 6:2.

Двамата се срещнаха в мач от 2-ия кръг на турнира, а швейцарецът бе сочен за абсолютен фаворит в мача, но неговият противник показа зъби и при малко повече късмет дори можеше да поднесе сензацията.

Маестрото може да срещне първата ракета на българския тенис Григор Димитров на 1/4-финалите на турнира, но първо нашето момче трябва да спечели двата си мача.

Първият от тях е срещу чешкия ветерен Радек Щепанек и ще бъде доста труден за хасковлията, тъй като опитният тенисист демонстрира добър тенис напоследък. Ако победи чеха, нашето момче ще срещне украинеца Александър Долгополов във втория кръг. 

Определено пък Федерер демонстрира доста колеблива игра по време на днешния мач и в никакъв случай не показа това, което наистина може.

Срещата започна равностойно, но при 2:2 гейма узбекът Истомин стигна до пробив. В малко по-късен етап от сета Роджър имаше пред себе си шанс да го върне, но така и не успя.

При 4:5 швейцарецът имаше нови две точки за пробив, но пропусна и тях, и така не успя да върне пробива.

Истомин пък си задържа подаването и поведе със сет аванс на своя противник. 

Стартът на втория сет започна добре за Федерер и швейцарецът стигна до точка за пробив, която обаче не успя да оползотвори.

В крайна сметка обаче Фед Експрес успя да стигне до пробив във втория сет, след като неговият противник направи груба грешка.

Един пробив практически реши сетът в полза на швейцарецът.

Третият сет започна с две точки за пробив, за Федерер, но неговият противник успя да ги спаси и да си вземе подаването.

При 1:0 гейма в своя полза узбекът стигна до 40:0 (три точки за пробив), но неговият противник с много мъка ги спаси и изравни.

Последваха и най-силните моменти на швейцареца в мача, като той успя да вземе следващите четири гейма, като проби на два пъти подаването на противника.

При 5:1  за Федерер обаче Истомин си взе подаването, след което противникът му не сгреши в момента при който сервираше за мача и така стигна до победата.

Това е победа номер 49 за общо 57 мача, за Федерер в Базел.