Григор Димитров направи добър мач срещу Роджър Федерер, но загуби и отпадна на 1/4-финалите, на силния турнир в Базел.

Швейцарецът спечели с 6:3, 7:6(2) и се класира за 1/2-финалите на силния турнир, който се провежда в родния му град.

Мачът започна прекрасно за първата ракета на България и Гришо имаше уникални шансове да пробие при 1:0 гейма в своя полза, в първия сет.


Той поведе с 40:0 при сервис на Федерер, но неговият опонент спаси и трите точки за пробив. Григор стигна до още две точки за пробив, но не успя да ги оползотвори и след дълъг гейм Маестрото изравни геймовете на 1:1.

При 2:1 гейма в своя полза обаче Димитров имаше шанс да стигне до точка за пробив, след като водеше с 30:15 при сервис на швейцарския си противник, но отново Федерер се измъкна от трудната ситуация и си взе подаването.

Федерер обаче демонстрира класата си и при 3:3 стигна до решителен пробив. Нашето момче имаше аванс от 30:15 при свой сервис, но загуби три поредни точки и в крайна сметка допусна да бъде пробит.

Пробивът бе затвърден на нула и Фед Експрес се доближи само на гейм от спечелването на сета.

При 5:3 Федерер достигна до втори пробив и четвърти пореден гейм в своя полза. Така той спечели първия сет.

Вторият сет започна равностойно, но Гришо проби при 1:1 и поведе с 2:1 гейма. Българинът стигна до две точки за пробив, но швейцарецът спаси едната. При втората Федерер направи двойна грешка и по този начин българинът стигна до пробив.

Той успя да го затвърди и да поведе с 3:1 в резултата. При 4:3 в полза на нашето момче Федерер стигна до точка за пробив, която бе неутрализирана и в крайна сметка хасковлията си спечели подаването и поведе с 5:3. 

В следващия гейм нашето момче стигна до аванс от 40:0 и три сетбола, но ги пропиля, а в следващия гейм, в който сервираше, бе пробит. Така равенството на корта стана 5:5, а Фед Експрес върна пробива.

Швейцарецът обърна гейма в своя полза и поведе с 6:5, след като си взе подаването.

Маестрото поведе с 30:0 при сервис на нашия и се доближи на косъм до успеха в мача, но Гришо показа характер и макар и много трудно си взе гейма и докара ситуацията до тайбрек.

В тайбрека Федерер стигна до 2:0 точки след минипробив, след което увеличи аванса си на три пункта при 4:1.

Нашето момче изпусна на празен корт и неговият опонент стигна до 5:1 точки преднина. В крайна сметка Фед Експрес спечели тайбрека със 7:2 и така си осигури и победата в мача.