Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова спечели първа титла от WTA в кариерата си, след като надигра на финала в Сидни германката Ангелик Кербер в два сета - 6:4, 6:4.

Деветата в света Кербер първа стигна до пробив, но веднага след това Цвети не само осъществи рибрейк, но влезе в поредица от цели три поредни гейма.

Пловдивчанката изпусна две възможности да дръпне с три гейма и нейната съперничка я проби, а малко след това изравни резултата. В заключителната част на първия сет обаче вдъхновената българка се разигра, показа характер и спечели сета.

В началото на втория сет Пиронкова удържа подаването си, но във втория гейм, продължил близо четвърт час, пропусна цели 9 брейкбола. Тя все пак дръпна напред с 3:1, но нейната противничка осъществи пълен обрат, спечелвайки три поредни гейма.

Цвети спря пропадането си, стигайки до важен пробив и на свой ред удържа подаването си. При 5:4 в своя полза българката стигна до нов пробив, спечели сета с 6:4, а с това и мача. Така Цвети прибави 470 точки за световната ранглиста, прибирайки 120 000 долара от наградния фонд.


Срещата започна с лесен сервис-гейм за нашето момиче, което имаше две точки за пробив във втория гейм, но Кербер се справи, успявайки да пласира силни начални удари.

В следващата партия ролите се смениха - германката получи две точки за пробив и успя да оползотвори още първата от тях, след като Цвети не намери очертанията на корта от форхенд.

Българката стигна до брейк-пойнт още в следващия гейм и изравни резултата, благодарение на двойната грешка на своята съперничка.

Сервисът на Цвети не работеше добре и при следващото й подаване. Тя позволи на германката да стигне до две възможности за пробив, но все пак успя да ги отрази и малко след това поведе с 3:2 гейма.

В шестата партия пловдивчанката пропусна два шанса да пробие своята опонента, но реализира третата си възможност и отвори разлика от два гейма в своя полза. После Цвети пропусна два геймбола и бе пробита, връщайки интригата в сета.

Кербер прие подаръка на своята съперничка и на свой ред спечели подаването си, изравнявайки за 4:4. Все пак Пиронкова спря устрема на Ангелик и поведе с 5:4 гейма.

Германската състезателка поведе с 40-15, но три поредни точки на Цвети осигуриха на нашето момиче сетбол, който бе неутрализиран с къса топка от нейната съперничка. Малко след това обаче Пиронкова получи нова точка за спечелване на сета и след великолепен ретур успя да спечели сета с 6:4.

В началото на втория сет нашето момиче удържа подаването си и в следващия гейм получи цели 9 брейкбола, които бяха спасени най-вече след силни сервиси на германката и много непредизвикани грешки на пловдивчанката. Вторият гейм продължи около 15 минути.

Нашето момиче дръпна с 40:0 при следващото си подаване, но Ангелик изравни. Все пак Цвети не се пропука и поведе с 2:1 гейма. Тя дори осъществи пробив в следващата партия, но нейната опонентка го върна, за да изравни малко след това.

Негативният развой на последните две партии сломиха пловдивчанката и тя бе пробита още веднъж от Кербер, която поведе с 4:3 гейма.

В помощ на Пиронкова в следващата партия дойде мрежата на корта, благодарение на която се стигна да три брейкбола. Цвети реализира втория от тях и спря пропадането си.

В деветия гейм Ангелик поведе с 30:0, но точно в този момент Цвети спаси почти сигурна точка за своята съперничка по феноменален начин и малко след това удържа подаването си! Така българката бе само на един гейм от първа титла от турнир на WTA.

В може би най-важният гейм в своята кариерата Пиронкова стигна до две точки за пробив и реализира още първата от тях, принуждавайки Кербер да извади топката извън очертанията на корта.