Станислас Вавринка сътвори нещо грандиозно, след като спечели Откритото първенство на Австралия. Той постигна първата си победа над Рафаел Надал, като го направи с 6:3, 6:2. 3:6, 6:3.

Преди този мач Матадора имаше 12 поредни победи над швейцарския тенисист, в които не бе загубил нито един сет.

Резултатът от днешния финал обаче бе сериозно повлиян от травма в областта на кръста, на Надал, която му попречи да покаже най-доброто от себе си.

Рафа пострада във втория сет и въпреки, че доигра мача на болкоуспокояващи той не успя да се противопостави на швейцареца.

С този триумф Стан направи грандиозен скок в световната ранглиста и ще бъде от утре номер 3 в нея.

Сънародникът на Федерер направи нещо изумително в Мелбърн през този сезон, след като елиминира и световния номер 2 Новак Джокович, който бе тотален хегемон в този турнир през последните три години.

Освен това победата е първа за Вавринка срещу настоящ номер 1 в света, като преди това швейцарецът имаше 15 неуспешни опита.

Стан е вторият швейцарец, който печели този турнир след Роджър Федерер, а това е първата му титла от турнир, от "Големия шлем".
 



Първият сет започна отлично за Вавринка, който демонстрира страхотна увереност и без проблеми си взе първите две подавания, а при 2:1 гейма в своя полза стигна до две точки за пробив.

След дълго разиграване швейцарецът успя да стигне до първия пробив в мача и да увеличи преднината си на 3:1 гейма.

Стан продължи със силната си игра и затвърди пробива си без никакви проблеми и така преднината му набъбна на 4:1 гейма и се доближи до спечелването на първия сет.

Изумителното представяне на швейцареца му донесе точка за втори против, след като направи прекрасно бекхенд воле и не остави шансове на Рафа. Надал обаче я спаси след ефективен първи сервис, а след това си взе подаването.

Играта на испанеца обаче потръгна и той достигна до три точки за връщане на пробива при 3:5. В случая обаче първият сервис на Вавринка изобщо не влизаше.

Швейцарецът обаче спаси и трите точки за пробив и направи впечатляващ обрат в гейма, за да спечели първия сет с 6:3.

Вторият сет започна по уникален начин за Вавринка, който проби на нула сервис гейма на Надал още в самото начало.

Доминацията на Стан продължи и той затвърди пробива и увеличи аванса си на 2:0 гейма.

Рафа поиска медицинска пауза заради болки в кръста и бе няколко минути извън пределите на корта.

Самият Вавринка бе бесен от излизането на Надал, тъй като съдията отказваше да му каже какъв е проблема на Матадора.

Освен това реферът направи и голяма грешка, след като изчака няколко минути преди да отброи времето за медицински таймаут. Това доведе до сериозен спор между швейцареца и рефера, а след това се намеси и супервайзера, с когото Вавринка също влезе в спор.

След като испанеца излезе на корта той отнесе гейм на нула от неговия противник и така преднината на Стан се увеличи на 3:1 гейма.

Контузията на Надал сериозно му повлия и той демонстрира голяма немощ в сервиса си, като неговият опонент достигна до две точки за втори пробив и успя да се възползва от втората, за да поведе с 4:1.

Швейцарецът затвърди пробива си и преднината му се увеличи на 5:1.

Сънародникът на Федерер достигна до три сетбола и възможност за трети пробив, но с кански мъки Рафа си взе подаването.

Вавринка си взе собственото подаване и така спечели втория сет.

Третият сет започна с две точки за пробив, за Вавринка. Надал обаче успя да ги спаси и да си вземе подаването, макар че изпитваше сериозни трудности.

Точно, когато изглеждаше, че Рафа е свършил за мача, той се разигра и стигна до две точки за пробив, като испанецът в крайна сметка успя да пробие и да поведе с 2:0.

Надал затвърди пробива и поведе с 3:0, макар че сервираше изключително леко и се виждахе очевидно проблемите, които изпитваше.

При 5:3, когато Рафа сервираше за сета, Вавринка достигна до две точки за връщане на пробива.

Испанецът обаче ги спаси и успя с доста трудности си взе подаването, за да спечели третия сет.

Четвъртият сет стартира силно за Вавринка, който си взе лесно подаването и стигна до две точки за пробив.

Швейцарецът обаче по нелеп начин загуби три поредни точки и така геймовете бяха изравнени на 1:1.

Двамата си взимаха подаванията, но Стан достигна до ключов пробив за 3:2 и увеличи аванса си на 4:2, като по този начин се доближи до крайния успех.

При сервис гейма затвърждаване на пробива обаче Надал стигна до три поредни точки за завръщане на пробива и успя да се възползва от първата такава, като по този начин пробивът бе върнат.

Вавринка стигна до две точки за пробив с цената на два скрити мачбола при гейм на Рафа и успя да се възползва, като по този начин поведе с 5:3 в резултата и достигна до сервис гейм за сервиране, за мача. Той си взе без проблеми най-важния сервис гейм и така спечели срещата.