Григор Димитров започна участието си на турнира от сериите АТП 500 в Ротердам с много трудна победа.

Българинът победи руснака Дмитрий Турсунов с 6:2, 1:6, 6:4, и така се класира за втория кръг на надпреварата. Българинът изоставаше с пробив в третия заключителен сет, но успя да покаже характер и да обърне нещата в своя полза.

Там той ще има отново доста неудобен противник в лицето на латвиеца Ернест Гулбис, който по-рано през деня се справи с Денис Истомин от Узбекистан.

До момента обаче двамата не са се срещали в професионалния тур, но латвиецът преди години бе определян като изключителен талант. Доста интересно е да се отбележи, че той е син на олигарх.

През миналата година Гришата стигна до 1/2-финалите на турнира и спечели доста точки.
 



Първият сет стартира кошмарно за Димитров, който не успяваше да намери играта си и допусна пробив още при първото си подаване, като по този начин руският му противник достигна до аванс от 2:0 гейма.

Хасковлията обаче достигна до точка за връщане на пробива още в следващия гейм на руснака, но неговият опонент я спаси. Нашето момче обаче не се предаде и достигна до втори шанс да върне пробива и в крайна сметка успя да го направи.

Българинът този път не допусна грешки при сервис гейма си и си го взе без проблеми, като по този начин изравни резултата на 2:2.

Постепенно играта на Гришата потръгна перфектно и той достигна до пробив аванс за 3:2. Нашето момче стигна до две точки за пробив и се възползва още от първата.

Григор без проблем затвърди пробива си и увеличи аванса си на 4:2 гейма.

Тоталното надмощие на първата ни ракета продължи с пълна сила и той достигна до втори пробив и пети пореден гейм. Гришата стигна до три точки за пробив при сервис на Турсунов и се възползва от третата, за да се доближи на гейм от спечелването на сета.

Доста изненадващо обаче Турсунов достигна до две точки за връщане на един от пробивите, но Димитров обърна нещата в своя полза и ги спаси, а след това затвори сета.

Вторият сет започна равностойно, но постепенно Турсунов стабилизира играта си и стигна до пробив за 3:1 гейма. Странното бе, че Гришо бе повел с 40:0 при своя сервис гейм, но след поредица от грешки той го подари на руснака.

След това той затвърди пробива си и увеличи аванса си на 4:1, като по този начин се доближи и до успеха в самия сет.

Играта на българина тотално се срина и неговият противник достигна до две точки за втори пробив и успя да се възползва от първата такава, за да поведе с 5:1 в резултата.

Следващият гейм мина без изненади и Турсунов затвори сета след 6:1 гейма.

Третият сет започна отново кошмарно за Димитров, който допусна пробив при 1:1 гейма и така неговият противник поведе с 2:1 в резултата при геймовете.

Българинът достигна до три възможности за връщане на пробива, но неговият опонент ги спаси и трите шанса пред българина, два от тях дори на втори сервис.

Гришата обаче показа характер и стигна до четвърта точка за връщане на пробива. И този път руснакът се спаси, но при петата си точка за пробив в гейма Димитров върна пробива и изравни на 2:2.

Първата ни ракета обърна нещата в своя полза и с безпроблемен сервис гейм поведе с 3:2 в резултата.

При 5:4 в полза на Григор се наложи неговият противник да получи помощ заради травма.

След подновяването на играта нашето момче стигна до три мачбола при сервис на противника и се възползва от третия.