Григор Димитров продължава със страхотното си представяне в Акапулко, Мексико. Нашето момче достигна до победа над Анди Мъри с 4:6, 7:6(5), 7:6(3) и така се класира за финала на турнира.

Това е трети финал на ниво АТП за българина. Победата е първа за Димитров срещу британеца, като преди това нашето момче имаше три загуби от него и нямаше спечелен сет.

Противникът на хасковлията за трофея ще бъде огромният южноафриканец Кевин Андерсон срещу когото обаче на Гришката му върви и той има три победи в от четири  мача срещу него. Андерсон е 21-и в световната ранглиста и елиминира Александър Долгополов от Украйна в 1/2-финалите. За последно двамата се срещнаха на "Уимбълдън"  през 2012 година.

Димитров до момента никога не се е класирал за финал на турнир от ниво АТП 500. С класирането си за финалния сблъсък той ще вземе 300 точки за световната ранглиста.

По пътя на финала освен, че се справи с Мъри, Гришо успя да наделее над Маринко Матошевич, Маркос Багдатис и Ернест Гулбис, като мачът му срещу латвиеца бе излючително труден.
 



Първият сет започна кошмарно за Григор, като нашето момче допусна пробив още в първия си гейм, а освен това пропусна при първия гейм на Мъри да го върне. Българинът не се възползва от нито един, от трите брейкбола, като британецът в крайна сметка си взе подаването доста трудно и поведе с 2:0 в резултата при геймовете.

Двамата си взеха по едно подаване, но Димитров допусна нов пробив, с който британецът поведе в резултата с 4:1.

Хасковлията обаче постепенно се окуражи и върна един от пробивите, а след това си взе и собственото подаване, като по този начин намали изоставането си на 3:4 гейма, на един пробив.

До края на сета британецът си взе подаванията и в крайна сметка поведе със сет аванс срещу Григор.

Вторият сет за разлика от първия не започна с пробив, а с взимане на сервис гейма от страна на Гришо.

В следващите няколко гейма нямаше изненади и двамата си взимаха без особени проблеми подаванията, като в крайна сметка сетът трябваше да се решава след тайбрек.

Тайбрекът започна с точка за Гришо. След феноменално разиграване нашето момче дръпна с минипробив и 2:0 точки, завършвайки с прекрасен смач.

Гришата успя да се доближи до спечелването на втория сет, след като взе двете точки на свой сервис. Така авансът му стана 4:1.

Преднината на Димитров набъбна на 5:1 след втори минипробив, който дойде след непредизвикана грешка на Мъри.

Британецът обаче демонстрира своята непримиримост и успя да върне единия минипробив, но Гришо си взе втората точка и достигна до три сетбола при 6:3.

В крайна сметка Димитров успя да се възползва от третия си сетбол и взе сета със 7:5.

Третият сет започна с прекрасен шанс за Гришо да стигне до пробив. Той достигна до точка за пробив след грешка на Мъри, който прати топката в аут, търсейки линията, и успя да се възползва, след непредизвикана грешка на британеца.

Хасковлията успя да си затвърди пробива и да стигне до аванс от 2:0 гейма.

Гришо имаше шанс да стигне до точки за втори пробив, след като при 3:1 поведе с 30:0 при подаването на противника му, но с четири поредни точки Мъри си спечели гейма.

Нашето момче продължаваше да си печели без проблем подаванията. При 5:4 в своя полза обаче Мъри достигна до точка за връщане на пробива, но Гришо принуди британеца да сгреши след канонада от волета между двамата, като в ситуацията Димитров бе близо до мрежата.

Британецът обаче достигна и до още един шанс за връщане на пробива след форхенд в аут на Димитров и след нескопосано изпълнение на нашето момче топката излезе в аут и пробивът бе върнат. Така резултатът стана 5:5.

При сервиса на Мъри британецът поведе с 40:0, но нашето момче изравни след три поредни страхотни точки. Достигна до скрит мачбол, който пропусна. След това обаче достигна и до още една точка за пробив с цената на скрит мачбол, но британецът отново я спаси и в крайна сметка си взе подаването, за да поведе с 6:5. Димитров си взе без никакви проблеми подаването на нула и така се стигна до тайбрек.

Taйбрекът започна с точка за Мъри, но Григор си взе безпроблемно двете точки на свой сервис и така стигна до аванс от 2:1 точки в резултата. Нашето момче дръпна и с минипробив и преднината му стана 3:1.

Хасковлията достигна до втори минипробив и три мачбола при 6:3 и успя да се възползва от първия, за да елиминира британеца.