Рафаел Надал започна с победа участието си на силния турнир от сериите "Мастърс 1000" в Монте Карло, след като надви руснака Теймураз Габашвили с 6:4, 6:1.

Испанецът започна мача изключително бавно и бе пробит още в първия гейм на срещата, като неговият противник стигна до аванс от 3:1, след като си взе и първите две подавания.

Надал обаче постепенно покачи оборотите и не само, че върна пробива, но при 5:4 стигна до втори пробив и така спечели първия сет.

Във втория сет испанецът проби три пъти подаването на руснака с грузински корени, но допусна и един пробив.

Следващият съперник на Матадора е италианецът Андреас Сепи, който до момента постигна победи над Михаил Южни и Пабло Андухар.

Надал е най-успешният тенисист в историята на турнира в Монте Карло. Това бе победа номер 680 за световния номер 1 в АТП тура, като благодарение на този успех вече заема 12-ото място в историята по най-много победи.

Роджър Федерер също потегли с победа в турнира, след като надви техничния чешки ветеран Радек Щепанек с 6:1, 6:2.

Швейцарецът се справи изненадващо лесно срещу неговия противник, като записа победа номер 14 от общо 16 мача срещу чешкия тенисист. 

До момента Фед Експрес не е триумфирал в Княжеството, като тази година ще гони първата си титла от турнира. Той има три загубени финала в Монте Карло - през 2006, 2007 и 2008 година.

За място на 1/4-финалите Маестрото ще се изправи срещу друг чех - Лукаш Росол, който елиминира французина Микаел Льодра след 6:4, 6:4.