Роджър Федерер постигна изключителен обрат срещу Жо-Вилфред Цонга, като стигна до победа с 2:6, 7:6(6), 6:1. По този начин Маестрото записа своя юбилеен 50-и "Мастърс" полуфинал на сметката си, след като се класира именно за тази фаза на турнира от АТП 1000 в Монте Карло.

Следващият противник на швейцареца ще бъде определен от победителя в другия 1/4-финален сблъсък между Новак Джокович и намиращия се в брилянтна форма испанец Гилермо Гарсия Лопес.

Първият сет започна равностойно и двамата си взимаха подаванията до 2:2, след което обаче Цонга показа страхотен тенис и взе четири поредни гейма, включително проби на два пъти подаването на опонента си, за да поведе в резултата със сет.

Федерер пък пропусна цели 15 точки за пробив преди да реализира първия си шанс да пробие, като това стана едва чак в третия сет.

Във втория сет всичко се реши след тайбрек в който швейцарецът стигна до два минипробива и аванс от 6:3 но пропиля и трите си сетбола, но непредизвикана грешка на Цонга му даде шанс да сервира при четвъртия си сетбол и този път той бе безгрешен.

В третия сет Маестрото смачка противника си и достигна до два пробива и 5:0 гейма аванс преди Цонга да вземе първия си гейм в частта. В крайна сметка швейцарецът достигна до 6:1 в третия сет и така спечели мача.