Давид Ферер успя да сътвори огромна сензация, след като победи световния номер 1 и негов сънародник и приятел Рафал Надал. Той надигра Матадора от Майорка в два сета със 7:6(1), 6:4 в 1/4-финален двубой от "Мастърса" в Монте Карло.

Това бе едва шеста победа за Ферер срещу 21 загуби в мачовете между двамата. Със сигурност обаче това е най-сладкият успех за Давид над неговия приятел, тъй като той го победи на турнира в който Рафа доминираше през последните 10 години.

Победата е втора за Ферер на клей срещу Надал, който е определян за "Краля на клея". Предишният успех на Давид бе през 2004 година.

Надал пък успя да спечели 8 титли в Монте Карло през последните 10 години, като това е втората му загуба на турнира за този период от време, след като през миналата година той бе детрониран от Новак Джокович.

Двамата сътвориха спиращ дъха мач, но Надал не успя да покаже максимума от възможностите си, а Ферер демонстрира невероятно силен тенис. Първият сет бе маратонски, като в него Ферер на два пъти повеждаше с пробив, но Надал връщаше пробивите. В крайна сметка той бе решен от тайбрек в който Рафа поведе с минипробив, след което обаче Ферер взе седем последователни точки и спечели сета.

Вторият сет започна отлично за Ферер, който стигна до ранен пробив, а след това дръпна в резултата с 5:2 след нов пробив. Рафа успя да върне единия пробив и да намали пасива си на 4:5, но в крайна сметка Ферер не сгреши при най-важния си сервис гейм и го спечели, за да вземе и мача.