Първата ракета на българския тенис Цветана Пиронкова започна с победа участието си на "Ролан Гарос", след като елиминира най-голямата талантка на немския тенис Аника Бек след обрат и 6:7(5), 6:3, 6:2.

Германката е една от най-талантливите млади тенисистки в тура и е 49-а в световната ранглиста, макар че само преди три месеца навърши 20 години.

Във втория кръг нашето момиче ще срещне победителката от мача между Мария Шарапова и квалификантката Ксения Первак.

С успеха си нашето момиче си осигури 42 хиляди евро от наградния фонд на турнира и 70 точки за световната ранглиста.

Това е и първа победа на Цвети над германката, която преди това бе записала два успеха над пловдивската тенисистка.

Последният гейм на мача бе особено инфарктен, тъй като Цвети пропусна цели 6 мачбола, но при следващия не сгреши.

Няма как да не се отбележи, че нашето момиче показа завиден характер и не се предаде, а се бореше до края, макар че ситуацията и бе доста тежка, тъй като губеше със сет и пробив във втория.
 



Първият сет започна изключително равностойно и двете си взимаха подаванията без никакви проблеми, като Пиронкова първа стигна до точка за пробив в седмия гейм, но нейната противничка я спаси.

В следващия гейм пък Бек имаш две точки за пробив, но те бяха спасени от нашето момиче. Цвети пък имаше страхотен шанс при 5:5 да пробие, но пропиля два шанса.

В крайна сметка се стигна до тайбрек в който немкинята започна по-силно, стигайки до аванс от 3:1 точки, но точките бяха изравнени на 3:3. Бек обаче дръпна с 6:3 точки. Нашето момиче спаси два сетбола, но след това се пропука и нейната противничка поведе със сет аванс.

Вторият сет започна с взимане на геймовете от страна и на двете за 1:1, но след това те си размениха по два пробива, като Цвети все пак успя да си вземе подаването в седмия гейм и да поведе с 4:3, отразявайки две точки за пробив.

Нашето момиче стигна до много важен пробив за 5:3 и се доближи на гейм от сета.

Пиронкова успя да си вземе втори пореден сервис гейм и така изравни сетовете.

Третият сет започна с пробив за Пиронкова, а освен това нашето момиче успя да го затвърди и да стигне до аванс от 2:0 гейма.

Цвети имаше страхотен шанс да стигне до още един пробив и да поведе с класически резултат, но пропиля шансовете си и нейната противничка и прекъсна серията.

Вместо да поведе с 3:0 гейма и да се доближи на косъм от успеха в мача, Цвети допусна нейната противничка да я пробие и да изравни резултата на 2:2.

Пиронкова все пак отговори на предизвикателството и проби отново, за да стигне до аванс от 3:2.

Пловдивчанката затвърди пробива и увеличи аванса си на 4:2, спасявайки точка за пробив. Страхотната игра на българката в третия сет още веднъж даде резултати, след като тя достигна до втори пробив аванс и 5:2 гейма. 

В най-важния си сервис гейм нашето момиче достигна до цели седем мачбола. Първите шест бяха пропилени, но при седмия си опит Цвети не сгреши и си подпечата успеха.