Мария Шарапова спечели "Ролан Гарос" за втори път в кариерата си, след като победи на тазгодишния финал Симона Халеп с 6:4, 6:7 (5), 6:4.

Първият сет започна с преимущество на Халеп, която се откъсна напред, но Шарапова отговори с мощна и прецизна игра, стигайки до пет поредни гейма.

Румънката отново взе две поредни партии, но сервирайки за оставането си в сета, допусна нов пробив и Шарапова спечели частта с 6:4. Това бе първият загубен сет за Симона в тазгодишното издание на турнира.

Маша дръпна с два гейма във втория сет, но нейната съперничка набързо възстанови равенството. В деветия гейм Халеп проби, но се пропука, сервирайки за сета.

Румънката постигна нов пробив, но в решителния момент не взе нито една точка при свой сервис и сетът трябваше да се реши от тайбрек. В него Шарапова поведе с 5:3 точки, но изпрати четири поредни топки в аут и загуби сета.

В третия сет Шарапова поведе с 4:2 гейма, но не успя да удържи аванса си. Рускинята все пак показа характер и постигна нов пробив и получи шанс да сервира за титлата. В последния гейм Маша беше безкомпромисна и не загуби точка.

Шарапова спечели 1 650 000 евро от наградния фонд и 2000 точки за ранглистата. За румънката останаха 825 000 евро и 1200 точки за ранглистата.


Срещата започна с ранен пробив в полза на Симона Халеп, която не се страхуваше да атакува, хващайки ъглите на корта. Румънката изпита леки колебания в първия си сервис-гейм, но след 40:40 успя да вземе две поредни точки и поведе с 2:0 гейма.

В четвъртия гейм рускинята избухна с два тежки форхенда по правата, както и с един изумителен къс диагонал от бекхенд. При четвъртата си точка за пробив Шарапова се възползва и изравни резултата, след като преди това бе спечелила подаването си.

Приятелката на Григор Димитров продължи да изпитва трудности при сервиране, но все пак отрази точка за пробив и за първи път от началото на срещата излезе напред в резултата.

Двете състезателки продължиха да налагат бясно темпо, а играта бе с изключително високо качество. Мария изправи публиката на крака с невероятен прехвърлящ удар и стигна до две точки за пробив, оползотворявайки първата от тях, за да поведе с 4:2 гейма.

Маша увеличи разликата, но последва лек срив в играта й и Халеп получи възможност да сервира за изравняване на резултата. Руската тенисистка стигна да два сетбола и реализира втория от тях, след грешка на съперничката си.

В началото на втория сет Шарапова проведе наказателна акция, печелейки подаването си на нула. Румънката спаси две точки за пробив, но не се справи с третата и се оказа набързо в ролята на догонваща, вадейки топката в аут от бекхенд.

Халеп все пак запази интригата, пробивайки съперничката си в третия гейм, а след това успя да изравни след поредица от грешки на Мария.

Следващата партия отново бе изпъстрена с доста грешки на рускинята, която допусна цели три двойни грешки, но все пак устиска. Симона изравни без особени проблеми, но Шарапова отново излезе с едни гърди напред в сета.

В осмия гейм и двете тенисистки показаха фантастични удари. Мощна атака на Шарапова й донесе скрит мачбол, но Симона се справи. После русокосата състезателка стигна до нова точка за пробив, но румънката пласира топка на линията и отново оцеля, а малко след това удържа подаването си!

В деветия гейм приятелката на Гришо пропусна страхотна възможност, а нейната опонента се отличи с няколко прекрасни спасявания, благодарение на които проби.

Сервирайки за сета, Халеп се скова и се оказа в ролята на догонваща - 15:40. За да бъде драмата пълна, четирикратната победителка в турнири от Големия Шлем стигна до пробив, след намесата на мрежата.

Румънката запази самообладание и отново проби, принуждавайки своята противничка да извади топката извън корта. Получавайки шанс да сервира за втори път за сета, Симона отново не издържа и беше пробита на нула! Така сетът трябваше да се реши в тайбрек.

В началото му и двете си размениха по два мини-пробива и едва петата точка отиде в актива на сервиращата тенисистка. Мария поведе с 5:3 точки, но извади четири поредни топки в аут и Халеп спечели сета!

Третият сет започна с пробив в полза на Шарапова, но нова поредица от двойни грешки подари втория гейм на съперничката й, която удържа подаването си и дръпна с 2:1. После Маша спаси две точки за пробив и изравни.

В петия гейм рускинята получи три шанса за пробив и се възползва от третия, за да излезе отново начело в резултата. Последва гейм на нула, но Халеп върна пробива и изравни.

При своето подаване обаче румънката беше напълно безпомощна и Шарапова получи възможност да сервира за титлата при 5:4 гейма в своя полза. Този път Маша не трепна, печелейки четири поредни точки, а с това и мача.