Григор Димитров спечели за първи път в кариерата си турнира в Куинс, след като надделя над Фелисиано Лопес с 6:7(8), 7:6(1), 7:6(6).

Мачът бе изключително труден за българина и той бе на косъм да го загуби, след като изоставаше с пробив в третия сет. Срещата продължи цели 2 часа и 31 минути, като по този начин счупи рекорда за най-продължителен финал в историята на турнира.

С този успех Гришата вече има титли от четири различни настилки - на зала в Стокхолм, на клей в Букурещ, на твърда настилка в Акапулко и вече на трева. 

Това е и третият спечелен турнир за тази година, за нашето момче, като единствено Рафаел Надал има повече спечелени трофеи през тази година - той е достигнал до 4. Нашето момче обаче е първият тенисист, който прави три титли на три различни настилки в рамките на календарна година, за тази година.

Освен това българинът стигна кота 30 победи от началото на сезона и показа с представянето си днес, че отпадането му на "Ролан Гарос" е било просто случайно стечение на обстоятелствата.

С триумфа си нашето момче си заработи 250 точки за световната ранглиста, но към актива му ще бъдат добавени само 160. Неприятното е, че той няма да дръпне в класирането, но вече 130 точки ще го делят от заветната цел - място в топ 10.

 


Първият сет започна абсолютно равностойно и двамата си взимаха подаванията. Григор обаче стигна до точка за пробив в шестия гейм след страхотен ретур. С успешно сервис воле испанецът спаси опасността.

Той обаче прати форхенд в аут и така нашето момче стигна до втора точка за пробив, но и тя бе елиминирана и Фелисиано си взе подаването.

До края на сета двамата си взимаха подаванията и се стигна до тайбрек. 

Димитров стартира с ас, но след това Фелисиано обърна на 2:1 точки, след като си взе и двете подавания.

След грешка на Григор от бекхенд испанецът стигна до минипробив и 3:1 точки аванс, но той бе върнат за 5:5 точки, след като Лопес сбърка при воле от мрежата.

Испанецът стигна първо до сетбол, но Григор го спаси. Той имаше още три шанса за взимане на сета, като в крайна сметка опитът на испанеца се оказа решаващ.

Вторият сет започна абсолютно равностойно и двамата си взимаха подаванията през първите геймове. Фелисиано стигна до мачбол при 6:5 и в ситуацията при която трябваше да се спасява Гришата сбърка при първи сервис. След това обаче неговият противник направи много груба при наглед лесен ретур и намери центъра на мрежата.

След страхотно разиграване нашето момче стигна до геймбол и го спечели, за да докара нещата до тайбрек. Toй започна отлично за нашето момче, което поведе с минипробив след прекрасен ретур, а след това след ас и грешка на испанеца преднината му набъбна до 3:0 точки.

Нашето момче стигна до втори минипробив, след като неговият противник сбърка воле при мрежата. Минипробивите станаха 3 на брой и резултатът 5:0, след като Григор разгада предвидимия форхенд на противника. 

Гришата стигна до шест сетбола при 6:0, но направи двойна грешка. Испанецът обаче сбърка воле след това на свой сервис и така Гришо достигна до успеха в тайбрека след 7:1 точки и изравни сетовете.

Tретият сет започна много странно. Гришата стигна до аванс от 40:0. но след това допусна елементарна грешка от бекхенд, а в разиграванията неговият опонент се оказа по-прецизен и в крайна сметка след пет поредни точки Фелисиано стигна до пробив. 

В следващите няколко гейма двамата си взимаха подаванията, като испанецът не отстъпваше инициативата.

Нашето момче все пак се окопити и върна пробива, като изравни резултата на 4:4 , като неговият противник му го подари след двойна грешка. Българинът стигна и до аванс от 5:4, след като си взе сервис гейма.

Двамата си взимаха подаванията до края и се стигна до нов тайбрек. В него двамата си взимаха точките без проблеми и при 5:5 Фелисиано направи много груба грешка от бекхенд в близост до мрежата. След това пък нашето момче не успя на свой сервис да спечели мача, като прати топката в небесата. 

Нашето момче стигна до втори мачбол и този път стигна до успеха, след като противникът му прати форхенда в мрежата и така драмата приключи.