Григор Димитров продължава да пише история на "Уимбълдън", след като се класира за пръв път в кариерата си на 1/8-финал на този турнир.

Един от най-талантливите тенисисти в тура успя да спечели драматичния мач срещу намиращия се на 19-ото място в света украинец Александър Долгополов и стигна до успеха след 6:7(3), 6:4, 2:6, 6:4, 6:1.

Следващият противник на нашето момче е съвсем преодолим - аржентинецът Леонардо Майер. Аржентинецът се намира в добра форма и е 64-и в световната ранглиста, като е съвсем преодолимо препятствие за нашето момче.

Мачът бе изключително труден за хасковлията и той бе принуден да стигне до обрат в него, след като губеше на два пъти с по сет, а в четвъртия сет се наложи още в началото да спасява точки за пробив.

Toва бе и пети петсетов мач в кариерата на нашето момче. С класирането си за 1/8-финалите на турнира българинът си осигури и 180 точки за световната ранглиста, които ще го изкачат над 10-ия в класирането Ернест Гулбис в ранлистата.

Към днешна дата дори българинът се намира на номер 11 в света, според това, което е спечелил той като точки от турнира до момента и според това, което са спечелили Джон Иснър, Кеи Нишикори. Взима се в предвид и отпадането на Гулбис.

Според постигнатото от всички към днешна дата, Иснър е 10-и, а Гришо е само на 5 точки от него. Ако Нишикори и Иснър загубят следващите си мачове и нашето момче стигне до още един успех, тогава мястото му в топ 10 на света е гарантирано.
 



Първият сет започна със сериозни затруднения за българина, на който му се наложи да спасява две точки за пробив още в първия гейм.

Двамата си взимаха подаванията, но в петия гейм на Григор му се наложи да спасява и трета точка за пробив в гейма, но все пак той си взе подаването.

Димитров и Долгополов си взеха всички подавания в сета и се стигна до тайбрек, който започна по прекрасен начин за украинеца и той достигна до аванс от 6:1 точки

Нашето момче успя да си вземе двете точки на свой сервис и да намали изоставането си на 3:6, но след това украинецът не сгреши и взе първия сет.

Вторият сет започна равностойно и двамата си взимаха подаванията, но Григор стигна до решителен пробив в седмия гейм и поведе с 4:3.

Хасковлията стигна до две точки за пробив, като при втората такава украинецът направи двойна грешка.

Макар и малко трудно, Гришо успя да затвърди пробива и да поведе с 5:3, а след това двамата си взеха по един сервис гейм и сетът приключи в полза на нашето момче.

Третият сет започна кошмарно за българина и той допусна ранен пробив. Три грешки на нашето момче дадоха аванс от 0:40 за украинеца, но Димитров изравни на 40:40. След това Долгополов достигна до още две точки за пробив и втората бе реализирана, но благодарение на двойна грешка, на нашето момче.

Долго поведе с 3:0 гейма в сета, като сервисът му действаше перфектно.

Българинът имаше добър шанс да върне пробива, но сеченият му слайс излезе и така пропиля точката си за пробив, след което украинецът спечели гейма и преднината му от пробив остана - 4:1.

Нашето момче отново достигна до точка за пробив при сервис на украинеца, но прати бекхенда в аут, след което груби непредизвикани грешки позволиха на Долгополов да стигне до 0:40 и три точки за пробив с цената на сетболи. Украинецът реализира втория си шанс и така поведе в сетовете.

Четвъртият сет започна отново много колебливо за българина, на който му се наложи да спасява две точки за пробив още при първото си подаване от частта, но все пак той успя да се справи.

Димитров пропусна да пробие украинеца в седмия гейм, след като точката за пробив бе неутрализирана с ас от втори сервис на противника.

Нашето момче се държеше много концентрирано и си взе подаването за 4:4, след което стигна първоначално до две точки за пробив, но с прекрасни сервиси украинският тенисист ги неутрализира.

След двойна грешка на Долго нашият тенисист стигна до трета точка за пробив и този път успя да я реализира.

Той пласира слайс, който кацна точно на линията, а в ситуацията Долгополов мислеше, че топката ще излезе в аут и я остави, като така подари гейма на българина.

Григор си затвърди пробива, макар и с известни трудности, и така прати мача в четвърти сет.

Петият сет започна перфектно за нашето момче, което стигна до пробив за 2:1 гейма след куп непредизвикани грешки на украинеца, чиято игра драстично спадна. Хасковлията затвърди пробива без проблем, след което също без особени трудности стигна до втори пробив за 4:1 гейма.

Хасковлията затвърди пробива за 5:1 гейма, след което стигна до трети пореден пробив и така спечели мача.