Новак Джокович е новият шампион на "Уимбълдън", след като победи на финала Роджър Федерер с 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 5:7, 6:4.

Така Джокера си върна първото място в световната ранглиста. Той събра 13,130 точки, а настоящият лидер Надал има 12,670. Федерер пък се изкачи до 3-ото място в света, след като събра 6100 точки в актива си с достигането си до финала.

Официалните промени в световната ранглиста ще станат утре. 

Освен това сърбинът попречи на противника си да счупи нов рекорд, като достигне до 18-и трофей от "Големия шлем".

Успехът е 17-и за Джоко срещу бившия номер 1 в света, който има внушителните 7 трофея от "Уимбълдън". 

До момента сърбинът вече имаше един трофей от този турнир в кариерата си, след като спечели надпреварата през 2011 година. 

Двубоят между двамата се превърна в истински трилър. Сръбският тенисист имаше аванс от 5:2 в четвъртия сет и бе само на косъм до трофея, но неговият опонент взе пет поредни гейма и прати мача в пети сет, където всичко се реши след един единствен пробив в полза на Ноле. 

Ноле вече има 7 трофея от "Големия шлем" (2 от тях са от "Уимбълдън", 4 от Откритото първенство на Австралия и 1 трофей от Откритото първенство на САЩ). Интересното в случая е, че както и през 2011 година, така и тази година има едни и същи победители в мъжкия и женския турнир - Петра Квитова при жените, Новак Джокович при мъжете.

Освен това сърбинът днес прекъсна и серията си от 3 поредни загуби във финали на турнири от "Големия шлем".
 



Първият сет бе изключително равностоен и не се стигна до нито една точка за пробив по време на геймовете в него. В крайна сметка победителят в него трябваше да се определи след тайбрек.

Тайбрекът започна перфектно за Фед Експрес - след две груби грешки на Джокович от много изгодна позиция швейцарецът поведе в резултата при точките - 2:0.

Той задържа аванса си до 4:2, но след това Джокера върна минипробива, след което сърбинът обърна нещата в своя полза и поведе с 5:4.

Федерер спаси първия сетбол, след като натисна противника от форхенд, а след това с прекрасен първи сервис неутрализира и втория.

Маестрото все пак успя да си вземе двете точки на свой сервис и достигна до първи сетбол, а Джоко пък допусна минипробив в най-важната си точка и така загуби първия сет след 7:9 в тайбрека.

Вторият сет започна добре за Джокера, тъй като той достигна до две точки за пробие още в първия гейм, но ги пропиля. При втората топката мина много малко в аут и така пропиля прекрасен шанс.

Все пак Ноле проби в третия гейм, за да поведе с 2:1 при геймовете. Неговият противник направи двойна грешка в ключов момент и така сърбинът достигна до точка за пробив и този път бе безгрешен, и я реализира.

Двамата си взимаха без особени проблеми подаванията до края на сета, но Ноле допусна сериозни колебания при 5:4 в своя полза, когато сервираше за затваряне на втория сет. 

Неговият противник стигна до точка за връщане на пробива, но ретурът му не му се получи и в крайна сметка Джоко с две поредни точки в своя полза си гарантира спечелването в сета.

Третият сет бе отново равностоен. Имаше два шанса за пробив в него и те бяха за Джокович при 5:5 гейма.

Федерер обаче ги отрази след много хубави сервиси. Тайбрекът също започна равностойно, но Ноле стигна до минипробив и аванс от 3:2 точки, след като матира излезлия си на мрежата противник с минаващ удар.

Швейцарецът върна минипобива, след като топката закачи с милиметри линията. 

Вместо да се възползва от ситуацията, Фед Експред направи груба грешка от форхенд и така Джоко достигна до нов минипробив и аванс от 5:3 точки.

Швейцарецът си взе втората точка на свой сервис, след което неговият опонент обаче спечели и двете си точки и така поведе в сетовете.

След загубения трети сет нивото на Федерер тотално спадна. Неговият противник се доближи до триумфа след пробив за 3:1 гейма.

Сърбинът достигна до аванс от 0:40 по доста лесен начин, но Маестрото с три поредни точки неутрализира и трите точки за пробив. Джоко достигна до още един шанс и този път не сбърка, за да поведе с пробив.

Доста изненадващо обаче пробивът веднага бе върнат. Федерер показа страхотен тенис и с излизане на мрежата и пасивни действия на противника  достигна до два шанса за пробив, след което с прекрасен форхенд по диагонала се върна в мача.

Това не пречупи сърбина и той достигна до нов пробив, втори пореден. Форхендът и ретурите му свършиха изключително добра работа, а освен това и Федерер не направи нужното, за да си затвърди пробива в предходния гейм. Така Джоко поведе с 4:2. Веднага след това, макар и с известни трудности, той затвърди пробива и увеличи аванса си на 5:2 гейма.

Изглеждаше, че сърбинът ще довърши лесно грохналия швейцарец, но това не стана. Федерер не само, че си взе без проблеми подаването, но и върна пробива. Джоко започна неубедително и неговият противник поведе с 0:30. Сърбинът с две поредни точки изравни точките на 30:30. Федерер обаче достигна до точка за пробив и успя да я оползотвори при страхотно разиграване.

Сърбинът не се отказа да гони нов пробив и достигна до мачбол при сервис на противника, но Федерер го спаси с ас и си взе подаването, за да изравни на 5:5.

Следващият гейм се разви доста странно - Джоко направи поредица от грешки и Федерер стигна до 0:40 и три точки за пробив. Сърбинът спаси първите две точки за пробив с хубав първи сервис, но след това при едно разиграване изкара топката в аут. 

Така Маестрото поведе с 6:5, а след това си взе лесно сервис гейма и така прати мача в пети сет.

Заключителният пети сет започна равностойно, но в седмия гейм Федерер достигна до точка за пробив, но след качествено разиграване швейцарецът допусна грешка, а след това Джокера си взе гейма и поведе с 4:3.

Сърбинът достигна до три скрити мачбола. Първите два бяха неутрализирани от швейцареца, но след това Ноле с прекрасен минаващ бекхенд стигна и до трети шанс. След сервис воле на втори сервис обаче Маестрото изуми противника и така спаси и третата точка за пробив, след което изравни геймовете на 4:4. 

При 5:4 Ноле достигна до два мачбола, след като неговият противник изкара топката в аут. Решителният пробив бе реализиран и след груба грешка на Федерер, който прати топката в мрежата, и по този начин неговият опонент спечели трофея.