Тенисистите, които пъшкат, се представят по-добре на корта, тъй като при издишването горната част на тялото им става по-стабилна, установиха учени от университета в Небраска, цитирани от БТА.

Това от своя страна увеличава предаването на силата от тялото към ръката. По този начин "пъшкащите" тенисисти могат да ударят топката с 4 процента по-бързо.

А това дава по-малко време на противниците им да отразят удара. При издаването на характерните звуци на корта топката се движи с по-голяма скорост отколкото при "мълчалива" игра.

Експертите от Небраска считат, че колкото по-дълго време се използва тази техника, толкова по-добри резултати се постигат. Елитни състезателки като Серина Уилямс, Виктория Азаренка и Мария Шарапова редовно пъшкат при удар на топката.

Специално за Маша, приятелката на Григор Димитров, се знае, че тя издава на корта звуци със сила 105 децибела - колкото моторна резачка.

Но не всички играчи одобряват пъшкането. Веднъж Анди Мъри се оплака, че грухтенето, издавано от неговия противник Карлос Берлок, било "най-отвратителното нещо, случвало се някога на мъжки турнир".