Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна на полуфиналите на силния турнир от сериите "Мастърс" в Торонто, след загуба с 4:6, 3:6 от французина Жо-Вилфред Цонга.

Димитров изигра добър първи сет, но в деветия гейм пропусна пробив и въпреки достигнатите четири възможности да го върне, не успя да се справи и Цонга затвори сета при 6:4.

Още в самото начало на втория сет българинът допусна пробив на нула и неговият съперник поддържаше разликата от два гейма, за да пробие отново в деветия гейм за крайното 6:4, 6:3 в своя полза.

Това беше четвърто поражение на Гришо от Цонга в изиграните между тях четири двубоя до този момент. Григор Димитров завоюва 360 точки за световната ранглиста и около 148 000 щатски долара от наградния фонд.


Мачът започна добре за българина, който изпита леки колебания в третия гейм, бъркайки лесен за неговите възможности смач от бекхенд на мрежата, както и при рутинно разиграване от основната линия. Все пак добрият сервис на Гришо го извади от деликатната ситуация и той удържа подаването си.

Цонга сервираше изключително солидно, като точно първият му сервис го спаси от главоболия в следващия гейм при 30:30. Последва много убедителна партия на хасковлията и той отново излезе с едни гърди напред, но французинът набързо изравни за 3:3 части.

В началото на ключовия седми гейм Димитров направи досадна двойна грешка и загуби две точки, но след това тотално надигра съперника си и отново поведе, но бомбените сервиси на Жо-Вилфред продължаваха до му бъдат верен помощник.

За съжаление Димитров допусна пробив в деветия гейм, въпреки аванс от 40:15. Той се отпусна, а за капак не успяваше да намери първия си сервис. Цонга вкара два прекрасни ретура и получи възможност да сервира за сета.

Григор получи цели четири възможности за рибрейк, но при всяка една тях Цонга хващаше линиите и след близо десетминутно надлъгване в гейма реализира първия си сетбол.

Третият гейм на втория сет беше кошмарен за Димитров, който беше пробит на нула. Играта на нашия тенисист буквално се срина и неговият опонент поведе с 2:1 гейма.

Солидният сервис гейм на Цонга принуди нашето момче да заиграе още по-агресивно, но това доведе до три поредни грешки при неговото подаване. Опрян до стената, хасковлията спаси трите точки за пробив, а после неутрализира още една чрез ас, за да намали пасива си на 2:3 гейма.

Французинът започна колебливо следващата партия, но отново се облегна на своя сервис и успя да изплува, възстановявайки разликата от два гейма.

Изкачилият се до рекордното в кариерата си осмо място в световната ранглиста българин поведе с 40:15 в следващия гейм, но влезе в черна серия и трябваше да отразява скрит мачбол. Той се справи с хубав бекхенд по правата, но Цонга закова страхотен снаряд от форхенд и получи нова възможност за пробив.

Димитров отново показа силна психика, разигравайки съперника си от единия до другия край на корта. Не след дълго нашето момче приключи партията в своя полза, но Цонга взе сервис гейма си на нула и се доближи само на една партия от победата.

При 3:5 гейма Димитров отново показа колебание в играта си, пращайки топката на два пъти в мрежата. Той все пак спаси първия мачбол, но при втория прати топката в аут и мачът приключи при резултат 6:4, 6:3 в полза на французина.